İran'ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

İran Devlet Televizyonu, 'Cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 51'ini alan Hasan Ruhani kazandı' açıklamasını yaptı.

Giriş Tarihi 15 Haziran 2013, 00:00 Güncelleme 15 Haziran 2013, 18:11
İran’ın yeni cumhurbaşkanı belli oldu

İÇİNDEKİLER

İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları belli oldu. Devlet televizyonundan yapılan açıklamada seçimi Ruhani'nin kazandığı oyların yüzde 51'ini aldığı belirtildi.
İran'da önemli bir sürprize imza atan ve Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması beklenen Hasan Ruhani 1949 yılında doğdu. Dini eğitimin yanında Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. 1979 yılında İngiltere'ye gidip Hukuk Sosyolojisi alanında doktora yaptı. Humeyni'nin öncülüğündeki devrim öncesi aktif olarak siyasi eylemlere katılan Ruhani, birçok kez tutuklandı.

HUMEYNİ'YE İMAM DİYEN İLK İSİM
Devrim sonrası muhtelif görevlerde bulunan reformcu aday, beş dönem milletvekilliği yaptı. Bununla beraber iki dönem Savunma Komisyonu başkanlığı, iki dönem Dış Politika Komisyonu başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu. Hem Refsancani, hem Hatemi dönemlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği yapan Ruhani 1977 yılında Humeyni için 'İmam' sıfatını kullanan ilk kişi oldu ve bu sıfat daha sonra kitleler tarafından benimsendi.

HATEMİ'NİN AÇIK DESTEĞİNİ ALDI
64 yaşındaki Ruhani, ılımlı tavrıyla biliniyor. Ülkeyi mevcut cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın sertlik yanlısı tutumundan uzaklaştıracağı yorumları yapılan ve aynı zamanda din adamı olan Ruhani, reformcu kanadın önde gelen isimlerinden eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin açık desteğini aldı. Hatemi destekçilerine, reformcu aday Ruhani'ye oy verme çağrısı yaptı.

NELER VAAT ETTİ
İran'ın eski cumhurbaşkanlarından Ali Ekber Haşimi Rafsancani tarafından da desteklenen Ruhani, seçim kampanyasında, siyasi mahkumların serbest bırakılacağı, insan haklarının güvence altına alınacağı ve "ülkeye itibarının yeniden kazandırılacağı" sözü vermişti.

TABULARA DOKUNDU
Ruhani, televizyonda yayınlanan söyleşilerde de ülkenin tartışmalı nükleer programı, uluslararası yaptırımlar, ekonominin çök kötü durumda olması ve İran'ın uluslararası toplumda aşırı derece tecrit edilmesi gibi tabu olarak kabul edilen konuları ele alıyordu.