Pazar dersi!

Rus Berezovski'nin Pazar günü atkı ile asılarak öldürüldüğü kesinleşti. Rus Ortodoks Kilisesi'nin 'Pazar dersi'ni simgeleyen kırmızı atkının Berezovski'nin boynuna geçirilmesi; 'ders verildi' mesajı olarak algılandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2013 Güncelleme 27 Mart 2013, 03:16
Pazar dersi!

İÇİNDEKİLER

Londra'daki malikanesinde ölü bulunan ünlü Rus oligark Boris Berezovski'nin atkı ile asılarak öldüğü belirlendi. Ekonomik sıkıntı içinde olan ve İngiltere'de siyasi sığınmacı olarak yaşayan Berezovski'nin otopsisinde vücudunda darp izine rastlanmadı. Berezovski'nin dostu Nikolay Gluşkov, cesedin yanında atkı bulunduğunu öne sürdü. Gluşkov, olay yerine Berezovski'nin eski eşi Galina Berezovskaya'nın girmesine izin verildiğini kaydetti. Gluşkov, "Boris'i boğmuşlar. Bunu ya kendisi yapmış ya da birisi yardımcı olmuş. İntihar olduğuna inanmıyorum. Bu sıradan bir ölüm değil" dedi. Berezovski'nin eski eşi de, yanında kırmızı atkı olduğunu ifade etti. Öte yandan kırmızı atkı, 1917 devrimi öncesi Rus Ortodoks Kilisesi'nin 'Pazar dersi' adı verilen ayinlerine katılan çocukların taktığı simgesel bir giysi.

POLİS 'İNTİHAR' DİYOR AMA...
Berezovski'nin Pazar günü öldürülmesinin tesadüf olmadığı, bu ölümle ders verildiği iddia edildi. Geçmişte, 'Pazar dersi'nden kalan kırmızı atkı, Lenin döneminde genç öncüler olarak anılan çocukların boynunda Bolşevik eğitiminin simgesine dönüşmüştü. İngiltere polisi şimdilik Boris Berezovski'nin ölümüne 'intihar' diyor. Berezovski, Yeltsin ve Putin'in ilk döneminde Rusya'nın tartışmasız en zengin ismiydi. Kendisini dünyanın en zenginleri listesine alan Forbes dergisi, yaptığı işi gangsterlik olarak nitelendirmişti.

EVDE ZEHİRLİ MADDE YOK
Rus oligarkın evinde arama yapan İngiliz güvenlik uzmanları, evde hiçbir zararlı radyoaktif ve zehirli maddenin bulunmadığını açıkladı. Polis, "Ev temiz. Hiç bir şüpheli eşya bulunmadı" dedi. 67 yaşında hayatını kaybeden Berezovski'nin ölümüyle ilgili geniş inceleme başlatıldı. Berezovski ölümünden bir kaç saat önce Forbes dergisine verdiği son röportajda, "Benim için hayatın anlamı bitti. Artık politika ve ticaretle uğraşmak istemiyorum" demişti.

MEZAR YERİ VASİYETİ
Rusya Güvenlik Konseyi eski Sekreteri İvan Rıbkin, Berezovski'nin Moskova'da toprağa verilmesini vasiyet ettiğini açıkladı. Rıbkin, "Tarasovka'daki eski kilisenin yanında bir mezarlık var. Kendisi 1994'te orada vaftiz olmuştu. Orada akrabalarının mezarı bulunuyor. Bu mezarlıkta toprağa verilmesini arzu ettiğini bana anlatmıştı" diye konuştu.

PUTİN'E ÖZÜR MEKTUBU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le anlaşmazlığa düşen Berezovski, 2000 yılından bu yana İngiltere'de siyasi sığınmacı olarak yaşıyordu. Berezovski, Rusya'nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin dönemindeki özelleştirmelerde servet kazandı. Ülkesine dönmeyi çok isteyen Berezovski'nin Putin'e pişmanlık mektubu gönderdiği belirtildi.

Tayfun ER