Papa'nın askerleri

Yeni Papa Sistine Şapeli'nde seçilirken, kapıda iki muhafız bekliyor. Tamamı İsviçreli olan ve Vatikan'ın ordusu olarak bilinen askerler sadece 100 kişiden oluşuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2013 Güncelleme 14 Mart 2013, 00:00
Papa’nın askerleri

İÇİNDEKİLER

Yeni Papa'yı seçmek için 115 Kardinal Sistine Şapeli'ne kendilerini kilitledi. Kapıda iki asker bekliyor, seçim bitene kadar da bekleyecekler. İronik olarak "Papa'nın Ordusu" ismi verilen bu askerler 19-30 yaşları arasındaki Katolik İsviçre uyruklulardan seçiliyor. Bekâr olmak, boyunun 1,74'ten uzun olması, geçmişinin temiz olması da aranan diğer özellikler arasında. Göreve başlarken bir törenle, sadakat yemini etmeleri mecburi. Göreve başlayanlara üç yıl evlenme yasağı var. Üç yıl sonra, 25 yaşın üstünde olanlara evlenmek serbest. En yüksek rütbe olan albaylığa kadar yükselebiliyorlar. Birliğin kontenjanı 120 ama bugün için 100 civarında asker görev yapıyor.

BİN 300 EURO MAAŞLARI VAR
15. Yüzyıl'ın sonlarından beri bu İsviçreli muhafzılar Vatikan'da görev yapıyorlar. O dönemde yoksul olan İsviçreli erkeklerin Avrupa'da pek çok orduda paralı askerler olması yaygın bir adet. Vatikan'ın askerleri bugün ortalama net 1300 Euro maaş ve artı saat başına mesai ücreti alıyorlar. Dikkat çeken canlı renkli üniformaları zaman içinde değişiklikler yaşasa da ilk tasarımında Michelangelo ve Rafael'in de katkısının olduğu biliniyor.

STALİN'İN MEŞHUR SORUSU
Şu anda giydikleri sarı, mavi, turuncu ve kırmızıdan oluşan üniformanın bu hali 1914'ten beri kullanılıyor. Nöbet tutulan yere, rütbeye ve yapılan törene göre üniformalar az çok farklılık gösteriyor. Bir fıkra, şehir efsanesine dönüşmüş hikayeye göre Papa, Stalin'e kızar ve aleyhine bir takım şeyler söyleyip, şöyle şöyle yap der. Stalin de askeri olarak güçsüzlüğüne vurgu yapmak için cevap olarak "Kaç askerin var" der. İşte o sorunun cevabı: En fazla 120... Ordusunun ismi de İsviçre Muhafızları.

YENi PAPA AVRUPA'DAN DEĞiL
Katolik aleminin 266. Papası, Arjantinli kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) oldu. Avrupa dışındaki bir ülkeden seçilen ilk papa olan Bergoglio, 115 oyun 77'sini aldı. Seçimler öncesi favori adaylar arasında gösterilmeyen Kardinal Bergoglio, kendisine "Papa 1'inci Francis" ismini seçti. İtalyan bir demiryolları işçisinin beş çocuğundan biri olarak Buenos Aires'te dünyaya gelen Bergoglio, 1958'te kiliseye katılmıştı. Papa I. Francis, Aziz Petrus Bazilikası'dan 50 bin kişiye yaptığı ilk konuşmasında, ''Tüm dünya, sevgi ve kardeşlik yolunda ilerlemeli'' dedi. Kürtaja, ötenaziye ve eşcinsel evliliğe karşı sert tavrıyla bilinen Papa I. Francis, Arjantin'de işine otobüsle gitmesiyle ve yemeklerini yapmasıyla da tanınıyor.


TAYFUN ER