Papa kilidi!

Papa 16. Benedictus'un görevden ayrılmasıyla gözler seçime çevrildi. 115 Kardinal, Papa'yı seçene kadar Sistine Şapali'nde kilitli kalacak. Oy pusulaları şöminede yakılacak. Bacadan beyaz duman çıktığında Papa seçilmiş olacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2013 Güncelleme 07 Mart 2013, 00:00

İÇİNDEKİLER

Hıristiyan Katolik Kilisesi'nin en büyük ruhani lideri olan Papa 16. Benedictus, 28 Şubat'ta görevinden ayrıldı. Boşalan koltuğa yeni Papa seçilinceye kadar İtalyan Kardinal Tarcisio Bertone oturdu. Gözler ise Papa'dan sonra gelen en önemli din adamı konumundaki Kardinaller'in yapacağı "Papa seçimine" çevrildi.

ÇOĞU AVRUPALI
11 Mart'ta toplanması beklenen Kardinaller Meclisi toplantısı, 266. Papa'nın seçimi için Sistine Şapeli'nde gerçekleşecek. Seçim sürecindeki önemli detaylar ise şöyle: Seçim, Sistine Şapeli'nde yapılacak. İsmi, 15. Yüzyıl'da binayı yaptıran Papa IV. Sixtus'tan geliyor. Duvarlar ve tavanlar ünlü ressamların yaptığı dini (duvarlarda Hz. Musa ve Hz. İsa'nın hayatı, tavanda Yaratılış, İlk Günah, Nuh Peygamber ve Nuh Tufanı olan) fresklerle kaplanarak ruhani hava güçlendirilmiştir. Şapele yani "küçük kiliseye" en son giren Papa, kapıyı içeriden kilitler. Artık dışarısıyla hiçbir teması olmayan yalıtılmış günler başlamıştır. Bu döneme Latince "cum clave" yani "anahtar ile" denir. Oraya kilitlenmek gibi bir durum oluşturulmuştur ki, kilidi kapayan ve açan anahtarı kullanıp yani seçim yapıp dışarı çıkabilsinler. Seçimde oy kullanabilecek kardinal sayısı şu anda 115. Bunların yarısından fazlası Avrupalı. Bu oran Papa'nın Avrupa kökenli olma ihtimalini güçlendiriyor.

GİZLİ YAPILIYOR
Sabah 2, öğleden sonra 2 olmak üzere günde 4 kez oylama yapılıyor. Oy sandığı Michelangelo'nun ünlü "Mahşer" freskinin önündeki sunağın üstünde duruyor. Yapılan seçimin hesabının mahşer günü sorulacağı vurgulanun bu fresk özellikle seçilmiş. Oy pusulasının üstüne Latince "Papa olarak ...'yı seçiyorum" yazılıyor. Oylama gizli yapılıyor.

DUMANIN RENGİ...
Yeni Papa'nın seçilmesi için oyların üçte ikisini alması gerekiyor. Bütün dünya Katolikleri, şapelin bacasından çıkan dumanın rengine kilitlenmiş durumda. Daha doğrusu bir an önce bacadan çıkan dumanın beyaz olmasını bekliyor. Her tur oylamadan sonra seçim pusulaları şöminede yakılıyor. Oylama sonucu bacadan çıkan duman siyah ise "Papa seçilemedi", duman beyaz ise "Papa seçildi" anlamına geliyor. Yeni Papa seçildiğinde Fransız Kardinal Jean-Louis Pierre Tauran tarafından, Vatikan'ın en görkemli yapısı Aziz Petrus Bazilikası'nın orta balkonundan "Habeum Papam" yani "Bizim bir Papamız" var diye bir cümlenin de yer aldığı beş satırlık duyuru yapılacak.

* Oy sandığı, "Mahşer" freskinin önünde duruyor. Bu da seçimin hesabının mahşer günü sorulacağı anlamını taşıyor.

* Kardinaller toplantısı ya Papa'nın vefat etmesi ya da görevinden ayrılması halinde gerçekleşebiliyor.


TAYFUN ER