Bunları yap Schengen'i kap!

AB ülkeleri krizin yaralarını sarmak için bütün AB ülkelerine giriş imkanı sağlayan Schengen Vizesi kampanyaları düzenlemeye devam ediyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Aralık 2012 Güncelleme 01 Aralık 2012, 19:50
Bunları yap Schengen’i kap!

İÇİNDEKİLER

Önce İspanya ülkesinde en az 160 bin Euro'luk emlak alana oturma izni vermek üzere çalışma başlattı, ardından da Yunanistan ev alacaklara 5 yıllık Schengen vizesi vaat etti. Şimdi ise şarabıyla meşhur Portekiz kendi sistemini yürürlüğe soktu.

Ekonomi Bakanlığı, ihracatçı birliklerine yazı göndererek Türk işadamlarının alınmasındaki zorluklardan şikayetçi olduğu Schengen' Vizesi için adını koymadan formül sundu.

Portekiz'in 'Altın Vize' adını verdiği program sadece ülkeye para getiren işadamını değil, ailesini de kapsıyor. Şahsen veya şirket üzerinde başvurulabilecek altın vize, bütün Schengen ülkeleri için geçerli. Vize için 3 seçenek sunuluyor. En az 1 milyo Euro semaye transferinde bulunulması, en az 500 bin Euro tutarında emlak alınması veya en az 30 Portekizli istihdam edilmesi halinde 5 yıllık oturma izni verilecek.

Oturma izni şartların yerine getirilmeye devam edildiğinin kontrolü bakımından birinci yılın sonunda yenilenecek. Daha sonra ikişer kez iki yıl için uzatılacak. Bu arada ilk yıl Portekiz'de en az bir ay, geriye kalan 4 yılda da toplam iki ay kalınması gerekecek. 5 yılın sonunda ise vatandaşlık yolu açık olmak üzere süresiz oturma izni için başvurulabilecek.

Portekiz, Altın Vize'yi kriz nedeniyle sermaye ihtiyacını karşılamak için Dışişleri, İçişleri bakanlıklarıyla Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı'nın ortaklığıyla geliştirdi. 2008'den sonra ülkenin borcunun sürekli artmasının ardından, kemer sıkma politkilarıyla birlikte yatırımlar düştü ve işssizlik patladı.

Yaratılan katma değerin yüzde 74.5'ini hizmet sektörünün oluşturduğu ülkede işsizlik oranı yüzde 15.5'e çıktı. Kamu borcu dört yılda gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 71.6'sından yüzde 112.5'ine ulaştı.

HABERTÜRK