New York'ta kabus

Sandy Kasırgası, New York'a ağır darbe vurdu... 34 kişi hayatını kaybetti, 4 milyon ev, elektiriksiz kaldı. 700 bin New Yorklu, kenti terk etti. Zarar 50 milyar dolar

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2012 Güncelleme 31 Ekim 2012, 02:44
New York’ta kabus

İÇİNDEKİLER

Dünyanın para merkezi olarak kabul edilen New York, tarihinin en ağır kasırga kabusunu yaşadı... Dün TSİ 24.00'te kente ulaşan Sandy Kasırgası, 34 kişinin ölümüne neden oldu. 14 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. 4 milyon evin elektriği kesildi. Yetkililer, elektrik arızasının 1 hafta süreceğini söyledi. New York'un güneyinde ve New Jersey eyaletinde yükselen sular ve şiddetli fırtına nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Manhattan çevresinde 7 bin ev ve işyeri kullanılamaz hale geldi. New York'ta borsa 11 Eylül saldırısının ardından ilk kez kapandı, 2 gün daha açılmayacak. Okullar pazartesi gününe kadar tatil edildi. 468 metro istasyonu kapatıldı, şehiriçi ve şehirlerarası toplu taşıma hizmetleri tamamen durdu. New York'ta yaşayanlardan 700 bin kişi, kenti terk etti. Kurban Bayramı dolayısıyla New York'a giden Türkler de, kabus dehşetine tanık oldu.

WASHİNGTON HAYALET KENT
Öyle ki, 4 bin Türk, Sandy kasırgası nedeniyle kentte mahsur kaldı. Türk Havayolları'nın New York seferleri dahil, ABD'nin doğu yakasında 7 bin 500 uçak seferi iptal. ABD'nin başkenti Washington, Sandy Kasırgası nedeniyle adeta "hayalet kente" döndü. Sandy, Washington'dan da 1 milyon kişinin kaçmasına neden oldu. Kasırganın etkilerinin giderek daha fazla hissedildiği kentte, yağışlar ve rüzgarın şiddetini artırmasıyla korku filmlerini aratmayacak manzaralar ortaya çıktı. Washington Belediyesi, 3 kişinin öldüğünü 9 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı.

OBAMA: SEÇİMİ UNUTTUM
6 Kasım'daki başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Başkan Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Romney seçim kampanyalarını iptal etti. New York Acil Birim Merkezi'ne giden Obama, "Seçim umrumda değil. Tek düşüncem Amerikan halkının en az zararla Sandy Kasırgası'ndan kurtulması. Bu konuda yapılabilecek herö önlemi aldık ve almaya devam ediyoruz" dedi. Romney de, dün akşam saatlerinde New York'a ulaştı.

PANİK VAR
New York halkı, yardımların geç gelmesi nedeniyle büyük panik yaşadı. Birçok yaşlı vatandaşın, yardımların zamanında ulaşmaması sonucu öldüğü belirtildi.

CASİNOLAR BATTI
Sandy Kasırgası saatte 129 km'ye varan hızda esen rüzgarlarla dün sabaha karşı New Jersey'de Atlantic City'ye ulaştı. Kentin büyük kısmı su altında ve kentte yaşayan 30 bin kişi tahliye edildi. Kumarhaneler Bölgesi olarak da adlandtırılan Atlantic City'deki tüm casinoların ağır hasar aldığı açıklandı. Sandy, Atlas Okyanusu'ndan Büyük Göller Bölgesi'ne kadar uzanan 1bin 290 kilometrelik bir alanı tehdit ediyor. New Jersey'deki bir nükleer santralde alarm durumuna geçildi.

FUKUSHİMA KORKUSU
Japonya'da geçen yıl Fukushima Nükleer Santrali'ndeki radyasyon sızıntısının yol açtığı çevre felâketinin bir benzeri ABD'de de yaşanabilir. NewJersey'deki ülkenin ilk nükleer santrali Oyster Creek kapatıldı. Yetkililer, alarm seviyesinin de 'kırmızı' seviyeye yükseltildiğini söyledi.

KARADAKİ CANAVAR
Deniz sularının taşmasıyla sahilde bulunan birçok yerleşim yerinin su altında kalması ilginç olayların yaşanmasına sebep oldu. New Jersey'de bir köpekbalığının evin önünde yüzdüğü görüldü. Suların karaya yürümesi ile okyanustan geldiği tahmin edilen köpekbalığının uzunluğu 4 metre olarak açıklandı.

ÇOK FARKLI KASIRGA
Karayipler'i vurduktan sonra yönünü ABD'nin doğu kıyılarını çeviren Sandy, kış sezonun başlamasına denk geldi. Bu nedenle de ABD'nin batısından gelen kar fırtınası ve kuzeyden Kanada'dan gelecek olan dondurucu kutup havası ile birleşti. İşte bu nedenle etkisi 3 kat arttı.