Kızıl darbe

2010'da Kızıl Ajan Anna Chapman'ı yakalayan Houston'da 2. operasyonunu yaptı. 'Kızıl' adı verilen baskında 11 Rus teknoloji casusu yakalandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Ekim 2012 Güncelleme 09 Ekim 2012, 00:31
Kızıl darbe

İÇİNDEKİLER

Rusya ile ABD arasında 2010'da yaşanan Kızıl Casus Anna Chapman krizinden sonra, yeni bir casusluk krizi gündeme bomba gibi düştü... Houston'daki Arc Electronics adlı teknoloji şirketinde çalışan 3'ü kadın 11 kişinin, Rusya hükümeti, ordusu ve Rus İstihbarat Servisi FSB'ye yeni teknolojileri gönderdiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, 11 kişiden 6'sının Rus asıllı olduğu da kanıtlandı.

400 YIL HAPİS CEZASI
Rus casus ekibinin 10 yıl boyunca, son derece önemli bilgileri Rusya'ya ulaştırdıklarının da evlerde yapılan aramalarda kesinleştiğine dikkat çekildi. Her biri en az 400 yıl hapis cezasıyla yargılanacak olan casuslar için Rusya'dan ilk açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Eğer casus oldukları belgelenirse, Rusya olarak bir kez daha takas yöntemine gidebiliriz" dedi. 'Kızıl' adlı operasyon sonucu 11 kişiyi yakalayan FBI yetkilileri ise, "Federal Araştırma Bürosu olarak ajanlara göz açtırmayacağız. Ülkemizde casusluk faaliyeti yürüten herkes, bunu bilmeli" yorumunu yaptı. Casuslukla suçlanan tutuklular arasında, her iki şirketin ortaklarından Kazak asıllı ABD vatandaşı Alexander Fişenko da var.

VİYANA'DA TAKAS
Rus ajan Anna ve "9 meslektaşını" taşıyan uçak, 10 Temmuz sabah ABD'den havalanıp Avusturya'nın başkenti Viyana'ya ulaştı. Aynı dakikalarda Rusya'dan havalanan bir uçakta da 4 Amerikan casusu vardı. Her iki uçak, Viyana Havaalanı'na birkaç dakika arayla indi. Havaalanının uzak bir pistinde burunkuyruğa park eden uçaklar, burada yaklaşık 1.5 saat geçirdikten sonra kalktı. Bu casus takası, 21 yıl sonra iki ülke arasında yapılan ilk takas olarak tarihe geçti.

* Houston'daki Arc Electronics'e yapılan baskında yakalananlar, bazı özel eşyaları imha etmek istedi. Ancak FBI yetkilileri, bu kişilerin hamlesine silahla karşılık verdi. Silahı karşısında gören 11 kişi, teslim olmak zorunda kaldı.

* Takas edilen ve medyanın büyük ilgisiyle karşılaşan Anna Chapman, artık bir top model. Geçtiğimiz aylarda Antalya'ya gelen Anna, podyumda büyük alkış almıştı.