Irkçıya bayramda İslam’a ‘hakaret izni’

Berlin’de aşırı sağcı Pro Deutschland grubunun cami önlerinde yapmayı planladığı gösteride 2005’te İslam aleminin büyük tepkisini çeken Hz. Muhammed karikatürlerini kullanmasına yargıdan izin çıktı. Üç caminin, karikatürlerin kullanılmaması için yaptığı başvuru ‘sanat özgürlüğü’ gerekçesiyle reddedildi.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2012, 00:00 Güncelleme 18 Ağustos 2012, 09:10
Irkçıya bayramda İslam’a ‘hakaret izni’

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın başkenti Berlin'de İslam düşmanı ırkçı grup 'Pro Deutschland'ın, Danimarka'da 2005'te çizilen ve Müslümanlardan büyük tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleriyle Ramazan Bayramı'nda cami önlerinde yapmayı planladığı gösterilere mahkemeden 'olur' geldi.

Pro Deutschland'ın, Berlin'deki üç cami önünde gösteri yapmasına ilişkin karar Berlin İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, üç cami derneğinin birlikte verdikleri acil dilekçe ile Pro Deutschland'ın gösterisini yasaklama başvurusunu geri çevirdi. Alman mahkemesi, Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin açık şekilde gösterilmesinin, polisin müdahale etmek zorunda kalacağı şekilde toplum güvenliğini tehdit etmediğini öne sürdü. Mahkeme karikatürlerin 'sanat özgürlüğü' kapsamına girdiğini belirterek başvuruyu reddetti. Kararda, karikatürleri göstermenin cezai işlemi gerektirmediği de savunuldu. Böylece Danimarka'da 2005'te çizilen ve Müslümanlardan büyük tepki çeken Hz. Muhammed karikatürleriyle gösteri yapılmasının önü açıldı. Bugün için planlanan etkinlik öncesi Berlin'deki güvenlik güçleri de olası çatışmaların önüne geçebilmek amacıyla hazırlık yapmaya başladı.

Zaten NSU cinayetleri güveni zedeledi

Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Hakan Taş ise kararın son derece üzücü olduğunu belirtip "Özellikle Ramazan bayramına denk getirilen bu eylemler kentteki barış ortamını bozmaya yönelik" ifadesini kullandı. Pro Deutschland"ın Müslümanların Almanya'da bulunma hakkını dahi sorguladığını dikkat çeken Taş, mahkemenin eylemleri, 'halkı birbirine karşı kışkırtma ve dinsel inançlara hakaret' olarak kabul etmemesinin üzücü olduğunu ifade etti. Taş, "Zaten NSU cinayetleri ile göçmenlerin çoğunluk toplumuna güveni zedelenmişti, bu gelişmeler bu yarayı deşiyor" diye konuştu

Taş, Alman hükümetinin 'halkı birbirine karşı kışkırtma' suçuna dair ceza yasası maddesini yeniden düzenlemesi gerektiğini vurgulayıp Sol Parti'nin herkesi Pro Deutschland'a karşı gösteri düzenlemeye ve 17-19 Ağustos'ta Kreuzberg'deki ırkçılık karşıtı şenliğe katılmaya çağırdığını söyledi.