Dmitri Medvedev resmen başbakan!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'e çıkmasının ardından başbakan olarak Duma'ya önerdiği Dmitri Medvedev parlamentodan onay aldı.

Giriş Tarihi 08 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 08 Mayıs 2012, 19:50
Dmitri Medvedev resmen başbakan!

İÇİNDEKİLER

Medvedev'in başbakanlığına iktidar partisi Birleşik Rusya ve aşırı sağcı Vladimir Jirinovski'nin partisi Liberal Demokratlar tam destek verdi. Oturuma katılan milletvekilinden 299'u Medvedev'in başbakanlığına destek verirken, 144 milletvekili de karşı yönde oy kullandı. Medvedev'in başbakan olabilmesi için 450 sandalyenin bulunduğu parlamentoda 226 oy alması gerekiyordu.

Duma da gerçekleşen oturumda Medvedev'in adaylığını bir kez daha sözlü olarak dile getiren Devlet Başkanı Putin, milletvekillerinden destek istedi. Ülkenin gelişimi için önemli reformları başlatan tecrübeli bir politikacı olarak Medvedev'i takdim eden Putin, "Devlet aygıtının verimli hale getirilmesi, sivil toplumla diyalog, hukuki yapının yapılanması, adalet ve güvenin geliştirilmesi Medvedev'in başlattığı çalışmalar arasında. Biz seçim ve sonrasındaki süreçte herhangi bir değişiklik yapmadık ve oyun oynamadık" dedi.

Ülkenin modernizasyonu çerçevesine yaptığı çalışmaları anlatan Medvedev, ekonomik kriz sürecinden başarılı bir şekilde çıkıldığını söyledi. Medvedev yeni dönemde ekonomik, siyasi, kültürel ve enerji alanında programını sundu ve Duma'da bulunan siyasi partilerin sorularını cevapladı. Siyasi parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından genel kurulda oylamaya geçildi.

4 Aralık seçimlerinde yenilenen parlamentoya girebilen iktidar partisi Birleşik Rusya'nın 238, Komünist Parti'nin 92, Adaletli Rusya'nın 64 ve LDPR'in de 56 milletvekili bulunuyor.

Medvedev iki gün boyunca parlamentoda bulunan siyasi partilerle ikili görüşmeler gerçekleştirdi, anayasa değişiklikleri dahil olmak üzere yeni dönem politikalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Putin'in başbakanlığına Komünist Parti ve Adaletli Rusya Partisi karşı yönde oy kullandı.

ZYUGANOV VE MİRONOV'DAN DESTEK YOK

Komünist Parti Başkanı Genadi Zyuganov genel kurulda yaptığı konuşmada sosyal ve ekonomik politikaların çöktüğünü iddia etti ve ülkenin modernizasyona ve yeni politika çizgisine ihtiyacı olduğunu savundu. Medvedev'e destek vermelerinin imkansız olduğunu ifade eden Zyuganov, "Ülkeyi çıkmaza sürükleyen politikaların devam edeceğini düşünüyoruz. Bizim bunları yok sayarak işbirliği içinde olmamız mümkün değil" dedi.

Adaletli Rusya lideri Sergey Mironov da oturum öncesi milletvekillerine çağrıda bulunarak genel kurula gelmemelerini ya da karşı yönde oy kullanmalarını istedi. Mironov, Medvedev'e destek verecek vekillerin parti disiplinine karşı geldikleri için ceza alacakları uyarısı da yaptı.

KABİNE YÜZDE 80 YENİLENECEK

Diğer taraftan Adaleti Rusya milletvekili Ilya Ponomaryov Twitter'dan yazdığı mesajında yeni kabine ile ilgili ipuçları verdi. Ponomaryov'a göre eski bakanların yüzde 80'i değişecek. Rusya anayasasına göre bakanların göreve başlaması için başbakanla birlikte Duma'dan onay alması gerekmiyor.