Derin dalış

Titanik filminin yönetmeni James Cameron, Büyük Okyanus'un en derin yeri olan Mariana Çukuru'na 52 yıl sonra tek başına daldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mart 2012 Güncelleme 27 Mart 2012, 00:00
Derin dalış

İÇİNDEKİLER

Çok sayıda ödül alan Titanik, Aliens, Terminatör ve Avatar gibi filmlerin yönetmeni James Cameron, 12 ton ağırlığındaki özel yapım denizaltı ile Büyük Okyanus'ta bulunan dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru'na tek başına dalış yaptı. National Geographic dergisi tarafından organize edilen dalış, ABD'ye ait Guam Adası'nın 500 kilometre güneybatısında gerçekleştirildi. Daha önce birkaç kez dalışı ertelenen "Deepsea Challenger" adı verilen 12 ton ağırlığındaki mini denizaltı dün sabaha karşı okyanusa indirildi. Ünlü yönetmen Cameron'ın yalnız olduğu denizaltı Mariana Çukuru'na indi.

DÜNYANIN DİBİNDE
11 kilometre derinlikte 3 saat boyunca kalan Cameron bilim adamları için örnek topladı. Ünlü yönetmen ayrıca özel kameralarla üç saat boyunca belgesel görüntü aldı. Çukurun tabanından sosyal medyadaki takipçilerine ileti atan Cameron, "Tabana şimdi ulaştım. Kendimi hiç bu kadar iyi hissetmemiştim" dedi. Çekimlerin ardından denizaltı beklenenden 70 dakika önce su yüzeyine çıktı. Seyahat 5 saat sürdü. Mariana Çukuru'na 23 Ocak 1960'ta Amerikalı deniz teğmen Don Walsh ile 2008'de ölen İsviçreli oşinograf Jacques Piccard batiskafla inmiş ve sadece 20 dakika kalmış, daha sonra buraya gitmeyi deneyen olmamıştı.

JAMES CAMERON KİMDİR?
16 Ağustos 1954'te Kanada Ontario'da doğdu. 4 evlilik yaptı. 1997'de Titanik'le En İyi Yönetmen Oscar'ı aldı. Yönetmenliğin yanında senarist ve prodüktördür. Titanik, Terminator, Aliens ve Avatar gibi ödüllü ve gişe rekoru kıran Hollywood filmlerine imza attı.