W'u'l'ff oldu gitti

Görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, istifa etti. Son söz olarak 'Güven ortamı yok' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2012 Güncelleme 18 Şubat 2012, 01:47
W’u’l’ff oldu gitti

İÇİNDEKİLER

Federal Almanya tarihinin 10. Cumhurbaşkanı olarak 2010 yılında göreve başlayan Christian Wulff, sadece 598 gün sonra istifa etti. İstifaya neden olan süreç Wulff'un, bir işadamının eşinden uygun faizli kredi almasıyla başladı. Wulff, Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi'nde kendisine yöneltilen soruya, "İşadamıyla son 10 yıldır bir ticari ilişkim olmadı" cevabını vermişti. Ancak kredi aldığı ortaya çıkmasından sonra, "Krediyi eşinden aldım" diyerek, hukuken yalan söylemediğini bildirmişti.

RESMEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ
Bild gazetesinin bu olayın haberini yapmak üzere aradığı Wulff, Yayın Yönetmeni Kai Diekmann'ı arayarak, haberi yayınlanmamasını rica etti. Ancak bu tavır da, basın özgürlüğüne saldırı olarak Wulff'a büyük yara verdi. Almanya Cumhurbaşkanı, resmen özür dilerken, kredi konusunda isim vermediğinden dolayı üzgün olduğunu bildirdi. Fakat bu olaydan sonra Wulff'un tüm arkadaş çevresi ve yaptığı tatillerle otomobil satışı mercek altına alındı. İşadamı David Groenewold'un, Wulff'un bir tatilini ödediği iddiası üzerine, Hannover Savcılığı ön soruşturma başlattı. 16 Şubat'ta savcılığın Federal Meclis'e, dokunulmazlığın kaldırılması için yaptığı başvuru üzerine, Christian Wulff istifa kararı aldı.

GÖÇMENLERE MESAJ
Öte yandan göreve başladığında uyum konusuna değinen ve İslamiyet'in Almanya'nın bir parçası olduğunu belirten Wulff, istifa konuşmasında da yine göçmenleri unutmadı. Wulff, "Herkes kendini buraya ait hissetsin. Hangi kökene ait olurlarsa olsunlar. Biz, geleceğimizi birlikte şekillendiriyoruz" dedi. İstifa kararını açıklayan Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, görevini layıkıyla yerine getirebilmesi için güven gerektiğini belirterek "Bu güven ortamı yok" diye konuştu.

ÜLKE TARİHİNDE İKİNCİ
Eşi ve kendisi hakkındaki haberlerin "zedeleyici" olduğunu da savunan Cumhurbaşkanı, birisi seçilene kadar yerine Horst Seehofer'in bakacağını bildirdi. Christian Wulff, Horst Köhler'den sonra Federal Almanya tarihinde görev süresi dolmadan istifa eden ikinci Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.

İŞTE VEDA SÖZLERİ
Severek Çumhurbaşkanlığı görevini kabul ettim ve tüm gücümü bu göreve adadım. Herkes kendini bu ülkeye ait hissetsin. Biz, geleceğimizi birlikte şekillendiriyoruz. Geçtiğimiz haftalardaki gelişmeler bana güvenin zedelendiğini gösterdi. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı görevini icra edemeyeceğim. Bu nedenle bugün, yeni başkanın hızla seçilebilmesi için, istifa ediyorum. Ben görevlerimde her zaman doğru davrandım. Hatalar yaptım, ama hep dik durdum. Tüm vatandaşlarıma iyi bir gelecek diliyorum. Teşekkürler."

ÇALIŞMASINA ÖVGÜ
CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe de, istifa eden Wulff'un toplumsal uyum için yaptığı çalışmaları övdü. Gröhe, "Wulff, toplumumuzdaki farklı kökenler ve dinlerden olan insanların birlikteliği için çok çaba gösterdi" dedi.

KİMLER ADAY?
Hannover Savcılığı, Wulff ile işadamı Groenewold arasındaki ilişkinin boyutunu araştırıyor. Groenewold'un, Wulff çiftinin Sylt Adası'nda yaptığı tatilin parasını ödediği, bir cep telefonu verdiği ve Münih Film Balosu'nda daha iyi bir otel odası tahsis ettiği ileri sürülüyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı'nın en geç 18 Mart'ta seçilmesi gerekiyor. Adaylar arasında Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, eski Çevre Bakanı Klaus Töpfer, 2010 yılında Wulff'a yenilen Joachim Gauck ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle'nin adı geçiyor.

MERKEL: BİZE YOL GÖSTERDİ
Başbakan Angela Merkel de, Wulff'un istifası üzerine yaptığı açıklamada, göçmenler ve uyum konusuna değindi. Merkel, Wulff'un attığı bu adıma "büyük saygı" duyduğunu belirterek, "Wulff görev süresi boyunca tüm enerjisini modern ve açık bir Almanya için harcadı. Bize, bu ülkenin gücünün çok çeşitliliğinde yattığını gösterdi" dedi. Wulff ve eşi Bettina'nın Almanya'yı yurtdışında en iyi şekilde temsil ettiğini belirten Merkel, "İkisine de teşekkür ediyorum" diye konuştu. Hukuk devletinin gücünün, kim olursa olsun herkese eşit davranması olduğunu kaydeden Merkel, Wulff istifasına saygı duyduğunu belirtti.


İsmail EREL