Gizli elma

FBI, Steve Jobs hakkındaki gizli belgelerini yayınladı. Rapor, Bush yönetimi Jobs'a görev vermeyi düşündüğü için yazılmış

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2012 Güncelleme 11 Şubat 2012, 01:59
Gizli elma

İÇİNDEKİLER

FBI'ın hazırladığı 191 sayfalık rapor Wall Street gazetesinin isteği üzerine yayınlanırken araştırmalarda röportaj yapılan kişilerin isimleri gizli tutuldu. Raporun, 1991'de Bush hükümeti döneminde, Jobs'ın İhraç Konseyi bünyesinde önemli bir mevkiye atanması düşünüldüğü için hazırlandığı bildirilirken FBI, bu dosyayı henüz kimse Steve Jobs'ı tanımazken oluşturmaya başladı. Raporda adı geçenler, Steve Jobs'ın "iyi bir işadamı ve lider" olduğu noktasında uzlaşıyor, ancak "kişiliğinden hoşlanmadıklarını" dile getiriyorlar.

ANTİPATİK!
Bir çok detayın yer aldığı raporda, Apple'ın kurucu ortağı Jobs, küstah ve antipatik olarak tanımlanırken, araştırmanın yapıldığı tarihten beş yıl öncesine kadar uyuşturusu kullandığı bilgisine de yer veriliyor. FBI'ın konuştuğu kişilerin birçoğu Jobs'ın yüksek bir motivasyona sahip, zorlu bir rakip olduğunu ve işini mükemmel kılmak için uğraştığını belirtmiş. Rapordakiler ayrıca, Jobs'ın şahsi amaçlarına ulaşmak için "gerçekliği bozduğunu", ayrıca, "daha geniş bir vizyonun zorunluluğu olarak kabul ettiği sürece, arkadaşlarını bir otobüsün altına fırlatmaya hazır olduğuna" değinmişler.

EVİNE BOMBA İHBARI
Rapordaki en çarpıcı ifadelerden birisi, "Jobs'ın dürüstlüğü hakkında sorular yöneltilen kişilerden bazıları, Jobs'ın hedeflerine ulaşmak için gerçeği çarpıtabileceğini belirtti" oldu. FBI raporunda yer alan bir diğer önemli bilgiye göre, Apple ve Jobs 1985'te bomba tehdidi aldı. Kimliği belirsiz bir kişi Apple'ı arayarak Jobs'ın evine bomba yerleştirdiğini söylediği ve 1 milyon dolar istedi. Ancak, bomba yerleştirildiği iddia edilen yerler temiz çıktı.

20 YIL ÖNCE KAYITLAR VAR
FBI, raporu Baba Bush yönetiminin Jobs'a işvermeyi düşündüğü için hazırladıklarını söylüyor. Rapordaki bilgiler, Jobs'ın 1991'deki şirketi Next'in kayıtlarına kadar uzunca bir geçmişi içeriyor.

* Raporda Jobs hakkında yazılanlar bir hükümet görevi için uygun olduğu yönündeyken, başarılı iş adamının neden hükümetle çalışmadığı ise yazılmamış.