Karar'kırım

Fransız Senatosu'nda kabul edilen 'inkar yasası'na en anlamlı tepki Bosna Hersek'ten geldi: Soykırım konularıyla yakından ilgileniyorsanız, Bosna katliamının inkarını da yasaklayın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2012 Güncelleme 27 Ocak 2012, 02:03
Karar’kırım

İÇİNDEKİLER

Fransız vekil Valeri Boyer, "Ermeni soykırımının inkarını suç sayan" yasa teklifini sundu. "Tarihi yalana" Sarkozy kol-kanat gerince teklif, geçtiğimiz Pazartesi Senato'dan geçti. Bir grup senatör ise kararı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için imza kampanyası başlattı.

45 KİŞİ İMZA ATTI...
Anayasa Mahkemesi yolunu açacak 60 imza için çalışmalar sürerken, imza sayısı 45'e ulaştı. "İnkar yasası"na en anlamlı tepki ise Bosna Hersek'ten geldi. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük soykırımı Srebrenitsa'da yaşayan Boşnaklar, "Boşnaklar'a yönelik soykırımın inkarının yasaklanması için" Fransa Senatosu'nun kapısını çalma kararı aldı.



TEKLİF SENATO YOLUNDA
Demokratik Eylem Partisi Milletvekili Safet Keşo, Fransa'nın Ermeniler ile ilgili aldığı kararın benzerinin, 1990'lı yıllarda yaşanan soykırımların hedefindeki Boşnaklar ile ilgili alınmasını sağlamak için bir yasa önerisi hazırladı. Teklif, Bosna-Hersek Federasyon Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunuldu. Vekillerin tamamına yakını teklife, "Evet" oyu verdi. Böylece Bosnalılar'a yapılan soykırımın inkarını red sayan yasa teklifi kabul edildi. Onaylanan öneriyi Fransız Senatosu'na ileteceklerini söyleyen Keşo, "Madem Fransa Senatosu, soykırım konularıyla ilgileniyor, o halde mahkemelerin kabul ettiği Bosna'daki soykırımın inkarını da yasaklasın'' dedi.

SREBRENİTSA KATLİAMI
Yugoslavya'nın dağılmasının ardından BM'nin korumasında olan Srebrenitsa kenti, 2. Dünya Savaşı sonrasında büyük bir katliama sahne oldu. Kent, 11 Temmuz 1995'te Sırplar'ın saldırısına uğradı. Ratko Mladiç komutasındaki Bosnalı Sırplar, bir günde tam 8 bin Müslüman'ı katletti. Sırbistan uzun süre katliam iddialarını reddetti. Ancak geçen Mart ayında Sırp Parlamentosu katliamı kınayan ve kurbanlardan özür dileyen bir yasayı kabul etti.



TEPKİ BİLDİRİSİ
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Fransa'ya karşı tepki bildirisi yayınladı. Bildiride, "Soykırım iddiasını zorla kabul ettirmek istenmesi amacını taşıyan yasayı, fikirlerin serbestçe tartışıldığı günümüzden, karanlık çağlara dönüşün simgesi olarak niteliyor ve şiddetle kınıyoruz" denildi.

MECLİS ATAKTA
Fransa'nın "inkar yasası" kararının yankıları sürerken, Meclis soykırım iddialarını çürütmek için kolları sıvadı. AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerden oluşan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki komisyon, yol haritasını netleştirmeye başladı. Komisyon, başta Fransa olmak üzere Ermeni soykırım iddialarını kabul eden ülkelerin parlamentoları ile temasa geçecek ve soykırım iddialarıyla ilgili belgeler ışığında bilgiler verecek.


Evrin GÜVENDİK