İran'dan AB'ye anında cevap

Giriş Tarihi 23 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 23 Ocak 2012, 14:49
İran’dan AB’ye anında cevap

İÇİNDEKİLER

İran Parlamentosu Dışilişkiler ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı, AB'nin açıkladığı yeni yaptırımlar neticesinde İran'dan yapılan petrol ihracatında bir azalma olması halinde, "kesinlikle Hürmüz Boğazı'nı kapatacaklarını" söyledi.

Fars haber ajansına konuşan Muhammed Kossari, "Eğer İran petrolünün satışını engelleyecek bir gelişme olursa, Hürmüz Boğazı kesinlikle kapatılacak" ifadesini kullandı.

Tahran, geçtiğimiz ayın başlarında, kendilerine yönelik petrol ambargosu uygulanması halinde, Hürmüz Boğazı'nı petrol nakliyatına kapatacaklarını açıklamıştı. Dünya petrol nakliyatının yüzde 20'si Hürmüz Boğazı'ndan yapılıyor.

İran ordusu, geçtiğimiz ayın sonunda Hürmüz Boğazı'nda 10 gün süren bir tatbikat gerçekleştirmişti. Tatbikatta, orta ve uzun menzilli füzeler test edilmiş ve Hürmüz Boğazı'nın deniz trafiğine kapatılmasını sağlayacak manevralar denenmişti. İran, iki ay içinde benzer bir tatbikat daha düzenleneceğini açıklamıştı.

Tahran rejiminin meydan okumalarına cevap veren ABD, dün USS Abraham Lincoln isimli savaş gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan Basra Körfezi'ne giriş yaptığını açıkladı. Fırkateyne İngiliz ve Fransız donanmasından gemiler eşlik etti.

İran Meclisi'nden bir vekil, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, "petrol ihracatlarına ambargo uygulanması halinde kesinlikle Hürmüz Boğazı'nı kapatacaklarını" söyledi.

YAPTIRIMLAR GİDEREK ARTIYOR

Avrupa Birliği (AB), şu ana kadar İran'da 433 şirketin ve 113 kişinin mal varlıklarını dondurdu. Aynı zamanda İran'ın petrol ve doğalgaz sanayisindeki şirketlere önemli ticari ve yatırım kısıtlamaları getirdi.

AB Dışişleri Bakanları, bugün Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantıda, İran petrolüne ambargo uygulanması ve yeni yaptırımların hayata geçirilmesi kararı aldı.

AB, 2011'in ilk 10 ayında, İran'dan her gün 600 bin varil petrol ithal etti. Bir zamanlar Çin ve Hindistan'ın ardından İran petrolünün en büyük alıcılarından biri olan Avrupa, ABD'nin baskıları üzerine kendisine yeni pazarlar aramaya başladı.