Denktaş'ın vefatı dünya basınında

KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatı dünya basınında da yankı buldu.

Giriş Tarihi 14 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 14 Ocak 2012, 10:34
Denktaş’ın vefatı dünya basınında

İÇİNDEKİLER

Washington Post ve Los Angeles Times gazetelerinde, Associated Press (AP) kaynaklı haberler kullanıldı.

AP'nin haberinde, Denktaş'ın, ''60 yıllık siyasi kariyerinde, halkı için ayrı bir devlet olmasının kararlı takibini yaptığı ve bölünmüş adanın yeniden birleşmesine güçlü biçimde karşı çıktığı'' ifadeleri yer aldı.

Denktaş'ın ölümünün Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi yolunda yeni bir diplomatik çabanın olduğu bir döneme denk geldiği belirtilen haberde, Denktaş'ın, KKTC'nin, ''çoğunluğu oluşturan Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere katliam yaptığı şeklinde adlandırdığı döneme geri dönmekten kaçınması ve barışı korumak için ayrı bir devlet olması gerektiği'' yönünde bir tutum sergilediği kaydedildi.

Haberde, Denktaş'ın bu tutumunun onu birçok Kıbrıslı Türk'ün gözünde ''kahraman'' yaptığı ifade edilerek, Denktaş'ın özgeçmişinden bahsedildi.

CNN'in internet sitesinde de Denktaş'ın vefatı yer aldı.

Oğlu Serdar Denktaş'ın açıklaması ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un taziye mesajının aktarıldığı haberde, Denktaş'ın hayat hikayesine yer verildi.

ABD'nin önemli gazetelerinden New York Times (NYT), KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatını, ''Kıbrıslı Türklerin liderliğini yapan Denktaş 87 yaşında öldü'' başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Gazetenin internet sayfasında çıkan haberde, Rauf Denktaş'ın 1997'de dönemin Kıbrıs Rum yönetimi lideri Glafcos Clerides ve BM'nin bir önceki Genel Sekreteri Kofi Annan ile çekilmiş bir fotoğrafına da yer verildi.

Denktaş'ın ''Kıbrıs Türk davasının öncüsü olduğu ve 1983'de bağımsızlığını ilan eden KKTC'nin 4 kez ardarda 5'şer yıllığına cumhurbaşkanı seçildiği'' belirtilen haberde, Denktaş'ın çocukluktan beri arkadaş olduğu Clerides ile 25 yıl kendi toplumlarının hakları için birbirlerine karşı mücadele verdikleri de vurgulandı.

Denktaş'ın ailesinden, kariyerinden, Kıbrıs meselesi kapsamında yaptıklarından detaylı şekilde sözedilen haberde, Rauf Denktaş'ın İngiliz bir gazeteciye verdiği mülakatta ''Biliyorum ne yaparsam yapayım ben hep Bay Hayır olarak hatırlanacağım'' dediği ve ''Kıbrıslı Türklerin haklarını korumak için buna mecbur olduğunu söylediği'' de kaydedildi.