Müşerref, ülkesine geri dönüyor

Pakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, bu ayın sonuna doğru ülkesine döneceğini ve seçimlere hazırlanacağını duyurdu.

Giriş Tarihi 09 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 09 Ocak 2012, 12:27
Müşerref, ülkesine geri dönüyor

İÇİNDEKİLER

Müşerrefin dönmesi, ülkede gergin olan siyasi ortamı daha da alevlendireceği ifade ediliyor.

Müşerref, Karaçi'deki destekçilerine telefonla yaptığı açıklamada, 27-30 Ocak günleri arasında ülkesine döneceğini söyledi. Müşerref açıklamasında, "Pakistan'a geliyorum. Ancak beni korkutma girişiminde bulunanlar var. Bana karşı asılsız ithamlar mevcut ve biz bu suçlamalar ile mahkemede yüzleşeceğiz." dedi.

1999'da darbe ile yönetime gelen General Pervez Müşerref, 2008'de yapılan baskılan üzerine istifa etmişti. Müşerref istifasından sonra ülkeden ayrılırken, Dubai ve Londra'da yaşıyor. Müşerref'in ülkesine dönmesi durumunda tutuklanacağı ifade ediliyor.

Pakistan devlet savcıları, Müşerrefi 2008'de suikast sonucu öldürülen Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'yu koruyamamakla itham ediyor.

Pakistan devlet savcıları, Müşerrefi 2008'de suikast sonucu öldürülen Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto'yu koruyamamakla itham ediyor.

Müşerref istifa ettiği dönemde ülkedeki popülaritesi büyük oranda düşmüştü. Taraftarlarının birçoğu da diğer partilere katılmıştı. Uzmanlar Müşerref'in parası olduğunu ve askeri kökenli olmasında dolayı Pakistan'da halen bir nüfuzunun bulunduğunu ifade ediyor. Pakistan'ın şimdiki ordu yönetiminin Pervez Müşerrefi destekleyip desteklemeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Pakistan'da 2013 yılına kadar seçim planlanmıyor. Ancak Pakistan Cumhurbaşkanı Asif Ali Zerdari'nin bu yıl seçime gidebileceği yönünde duyumlar giderek artıyor.

Zerdari, olası askeri darbeye için ABD'den yardım isteyen bilgi notu dolayısı ile baskı altında. Washinton'dan yardım istenilmesi iddiaları dolayısı ile Pakistan'ın sivil cumhurbaşkanı ile güçlü ordusu arasındaki ilişkiler gerilmiş durumda.