“Suriye’ye silah satmayın"

İsrail basını Lieberman'ın Putin'den Suriye'ye silah satışını durdurmasını talep ettiği bilgisini aktardı.

Giriş Tarihi 07 Aralık 2011, 00:00 Güncelleme 07 Aralık 2011, 22:01
“Suriye’ye silah satmayın

İÇİNDEKİLER

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ı Novo-Ogaryovo Devlet Rezidansı'nda kabul etti. Putin, iki ülke ekonomik ilişkilerinin geldiği seviyeden duyduğu memnuniyeti ifade ederken, Lieberman da Rusya'da yapılan parlamento seçimlerinin tamamı ile demokratik ve şeffaf olduğu değerlendirmesi yaptı. İsrail basını Lieberman'ın Putin'den Suriye'ye silah satışını durdurmasını talep ettiği bilgisini aktardı.

İyi seviyede Rusça konuşan Lieberman'ın Putin'le, Suriye, İran, Hizbullah ve Hamas'la ilgili konuları müzakere ettiğini ifade eden İsrail basını, İsrail'in yaklaşımının Rusya tarafından dikkate alınması talebini ilettiğini kaydetti. Rusya'nın son teknoloji ürünü silahlarının Suriye'ye verilmesinin mevcut çalkantıyı daha da negatif etkileyeceği uyarısı yapan İsrail'li Bakan, Rusya'nın tek taraflı olarak Filistin'e Birleşmiş Milletler'de destek sağlamasının İsrail ve Filistin yönetimi arasında anlaşma sağlamasını teşvik etmeyeceğini kaydetti.

Rus askeri kaynaklar geçen hafta basına verdikleri bilgide 2007'de Suriye ile imzalanan anlaşma çerçevesinde Şam'ın en az 36 adet Yakhont füzesinin yer aldığı iki adet Bastion sistemi satın aldığı belirtiliyor. Rusya'nın 2010'da yaptığı 10 milyar dolarlık askeri ihracatın yüzde 7'sini Suriye'ye gerçekleştirdi. Suriye'nin Yakhont füzeleri için Rusya'ya 300 milyon dolar ödeme yaptığı kaydediliyor.

"RUSYA'DA SEÇİMLER TAMAMI İLE DEMOKRATİK"
Rusya'da hafta sonunda yapılan seçimlerde İsrail'den uzman bir grubun seçimleri izlediğini ve kendileri ile görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Lieberman, "Biz durumu yakından takip ediyoruz. Onlar seçim bölgelerinde çalıştılar. Kendilerine seçimlerin adil olup olmadığını sordum. Kendilerinin cevabı çok açıktı… Ben onlara itimat ediyorum. Seçimler tamamı ile adil, tamamı ile özgür ve tamamı ile demokratik bir ortamda gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

Putin de ikili görüşmede ekonomik ilişkilerin geliştiğini, bu yıl toplam ticarette yüzde 54 oranında bir artışın dikkate değer olduğunu ve en az 500 bin Rus turistin de İsrail'e tatile gittiğini hatırlattı.