Medvedev'den çarpıcı öneri

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, reşit yaşa gelmeyen çocuklara alkollü içki satan şahısların hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Giriş Tarihi 01 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 01 Kasım 2011, 17:49
Medvedev’den çarpıcı öneri

İÇİNDEKİLER

Barnaul şehrinde iktidar partisi Birleşik Rusya üyeleriyle bir araya gelen Medvedev, "Alkol ülkemizin gerçek bir sorunu. Ve burada kafamızı kuma sokarak, 'Bu bizim Rus alışkanlığımız, dolayısıyla bununla mücadele etmek anlamsız, daha önce de içtiler ve içmeye devam edecekler' demek yanlış. Tüm dünyada içiyorlar, ama sorun şudur: Nasıl içiyorlar ve neticeleri nelerdir?" sorusunu yöneltti.
Medvedev, içki yasağıyla ilgili eski SSCB döneminde kullanılan yöntemlerin doğru olmadığını ima ederek, "Biz hiçbir şekilde 1985 yılına geri dönmememiz lazım. O dönemin bize hiçbir faydası olmadı. 20 kişiyi içeri atalım, gözlerini korkutalım. Korkacaklar. Hayatın düzeni bu." diyerek çocuklara yönelik içki satanlar için ağır ceza verilmesini istedi.

BAŞKA ÜLKELERDE ELİNİ KESERLER


Alkol satışlarında yeterli kontrolün olmadığı eleştirisi getiren Medvedev, "Herhangi bir tahtakurusu 200 rublesini (yaklaşık 7 dolar) verse, ona herhangi bir şişeyi ya da sigara paketini satıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok, bunun için adamın ellerini keserler... Eğer sizler reşit yaşını doldurmayanlara yönelik içki satışını görürseniz polisi veya başka kurumları çağırınız. Bu ticareti yapanları sorumluluğa davet etmek lazım." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Rusya'da çıkartılan yasaya göre Ocak 2011'den itibaren satıcılar içki alan şahıslardan yaşını öğrenmek için kimliğini isteme hakkına sahip. Ağustos ayında çıkartılan yasa ise çocuklara alkol satanların 80 bin ruble para cezası verilmesini veya üç yıla kadar ticaretten alıkonulması öngörülüyor.

Rusya iktidar partisi Birleşik Rusya ve Başbakan Vladimir Putin'in "Halk Cephesi" yasal alkol ve sigara alım yasağının 21 yaşına yükseltilmesini önermişti. Rusya'da mevcut yasaya göre 18 yaşından küçüklerin alkol ve sigara alımı yapmaları yasak.

Dünya ortalamasından iki kat daha fazla alkol tüketiminin gerçekleştiği ülkede bölgeler alkol satış zamanlarında da sınırlamalar getirerek önlem almaya çalışıyor. Rusya Toplum Odası verilerine göre her yıl 500 bin kişi alkol ya da alkole bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.