Hesaplaşma!

Wall Street'a karşı ayaklanan göstericiler, bankalara yüklendi. İşgalciler New Yorklular'a da 'Çalışanlarını işten atan Chase'deki hesabınızı kapatın' diye seslendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ekim 2011 Güncelleme 17 Ekim 2011, 00:00
Hesaplaşma!

İÇİNDEKİLER

Ekonomik krize karşı ayaklanan ABD'lilerin "Wall Street'i işgal et" eylemleri dünyaya yayılırken, gözaltılar tavan yaptı. Bankaları işgal eden 5 bin göstericiden 70'i gözaltına alındı. Her şey 17 Ekim'de başladı. Gelir dağılımındaki dengesizlikten, işsizlikten ve ekonomi politikalarından yakınan binlerce ABD'li, New York'ta finans merkezi olarak bilinen Wall Street'i hedef aldı. "Paranın merkezi"ni işgal etmeye çalışan göstericiler, Zuccotti Park'ta kamp kurdu.

175 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Merkezi Times Meydanı olan ve tam 82 ülkenin 950 kentine yayılan protestolar, hafta sonu tam gün sürdü. Protestocular, Chase bankası ve Citibank başta olmak üzere çeşitli banka şubelerinin önünde gösteri düzenledi. Tepkili grup, 2008 krizinin ardından 94.7 milyar dolarlık yardım alan Chase bankasının, daha sonra 14 bin çalışanını işten çıkardığını belirterek, New Yorklular'dan bu bankadaki hesaplarını kapatmalarını istedi. Gösterilerde en az 175 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Gösterilere dünya da destek verdi. Protestolar; Kanada ve Avrupa, Avustralya ve Asya'nın pek çok kentine uzandı. İtalya'nın başkenti Roma'da bankalara saldıran gruplar, dün de Londra, Frankfurt ve Amsterdam'da eylemdeydi.

EN GENiŞ KATILIM PORTEKiZ'DE
Geçtiğimiz Cumartesi günkü gösterilerde en geniş katılım Portekiz'de yaşandı. Sadece başkent Lizbon'da 20 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Ülke çapında gösterilere katılanların en az 40 bin kişi olduğu belirtildi. Yeni Zelanda'nın en büyük kenti Auckland'da 3 bin, Avustralya Sydney'de ise 2 bin kişi yürüdü.

'AÇGÖZLÜLER'
Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, Şili'nin başkenti Santiago'da da bankacılık sistemini "açgözlülükle" suçlayan protesto yürüyüşleri düzenlendi. Binlerce kişi sokağa döküldü.