Rum bakandan Türkiye'ye ağır itham

Kıbrıs Rum kesiminden, Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığından önce Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamadığı takdirde Türkiye'nin AB ile müzakereleri dondurma kararına ilişkin tepki gelmeye devam ediyor.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2011, 17:15
Rum bakandan Türkiye’ye ağır itham

İÇİNDEKİLER

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou-Markulli kararı ''Bu, AB'ye yapılan bir saygısızlıktır. AB kurumlarını aşağılamaktır.'' değerlendirmesinde bulundu.

Arasında Türkçenin de bulunduğu 11 farklı dilde yayın yapan haber kanalı Euronews'e konuşan Kıbrıs Rum Bakan, "2012 itibariyle Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacaksınız. Bu süreçte Türkiye'ye barış elinizi mi uzatacak yoksa onu izole etmeye mi çalışacaksınız?" sorusuna şu şekilde cevap verdi: "Türkiye'yi izole etmeye çalışmayacağız. Korkarım ki asıl Türkiye kendini Avrupa Birliği'nden izole etmeye çalışacak. Başbakan ve bakanlar gibi Türk yetkililer tehdit etmek amacıyla bu söylemi kullandı. Bizim dönem başkanlığımıza kadar Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamadığı takdirde AB ile tüm ilişkilerin askıya alınacağını açıkladılar. Bu, AB'ye yapılan bir saygısızlıktır. Bu, AB kurumlarını aşağılamaktır çünkü sorun Türkiye'nin AB'nin bir üyesini tanımamasıdır. Ve bu Avrupa Birliği'nin değil Türkiye'nin sorunudur."

"37 YILDIR SÜREKLİ SALDIRGANLIĞA HEDEF OLUYORUZ"


Rum Bakan Markulli, Rum kesimin başlattığı Akdeniz'deki doğalgaz ve petrol aramasından Ada'daki hem Rumların hem de Türklerin istifade edeceklerini savundu. Rum Dışişleri Bakanı ''Münhasır bölgemizde bulduğumuz tüm doğal kaynaklar Kıbrıs, Kıbrıs halkı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların çıkarı için kullanılacaktır. Adanın tekrar birleşeceğine inanıyoruz ve bundan şüphe duymuyoruz. Böylece hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar yani tüm Kıbrıs halkı doğal kaynaklarımızın işletiminden faydalanabilecek. Türkiye'nin şu andaki tavrıysa aslında bizi pek de fazla şaşırtmıyor. Biz 37 yıldan beri sürekli bir saldırganlığa hedef oluyoruz. Sanırım şu anda uluslararası kamuoyu ve özellikle de Avrupa Birliği'ndeki ortaklarımız Türkiye'nin gerçek yüzünü fark edebilecektir." sözlerine yer verdi.

Rum Dışişleri Bakanı "Türkiye ise saldırgan bir tavır içinde olmadığını ve çıkarlarını savunduğunu belirtiyor." denilmesi üzerine ise şunları söyledi: "Çıkar ve haklarınızı sadece onlara sahipseniz savunabilirsiniz. Şu anda münhasır ekonomik bölgemize girip, sismografik araştırmalar olarak adlandırdıkları çalışmalar yürütüyorlar. Bizi, çalışmalara devam etmekle, olası işletme çalışmalarına başlamakla ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin 'münhasır ekonomik bölgesi'ndeki doğal kaynakları çıkartmakla tehdit ediyorlar. Üstelik Türkiye AB'ye aday ülke konumunda.