KKTC'den sondaj açıklaması

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetlerine başlayan Rum Kesimi'ne sert çıktı.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 20 Eylül 2011, 09:28
KKTC’den sondaj açıklaması

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının dün itibariyle petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına başladığının anlaşıldığını belirterek, Kıbrıs Türk tarafının, Anavatan Türkiye ile önceden varılan mutabakat uyarınca adanın doğal kaynakları üzerindeki eşit haklarını korumak amacıyla ivedilikle öngörülen adımları atacağını bildirdi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürün, yaptığı yazılı açıklamada, Rum liderliğinin, Anavatan Türkiye'yi hedef alan açıklamalar yapmaya devam ederek, dikkatleri tek yanlı ve gayrı yasal bir şekilde yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından kaçırmaya çalıştığına işaret etti.

''Bu mesnetsiz iddialar karşısında, konunun özünün bir kez daha hatırlatılmasında fayda görmekteyiz'' ifadesini kullanan Özgürgün, şunları kaydetti.

''Anavatan Türkiye ve KKTC, bugüne kadar birçok kez adada ve çevresinde bulunan tüm doğal kaynakların adanın iki eşit halkı olan Kıbrıslı Türklerin ve Rumların ortak zenginlikleri olduğu yönündeki görüşünü vurgulamıştır. Bu noktadan hareketle, adanın çevresindeki olası doğal kaynaklarının tümüne ilişkin adımların bir çözümden sonra birlikte atılması gerektiğini, kapsamlı bir çözüm öncesi atılacak tek taraflı adımların gayrı yasal olmanın yanı sıra, devam eden kapsamlı müzakere sürecine de olumsuz yansımaları olacağını ifade etmiştir. Ancak, her konuda hakimiyetçi bir anlayış içerisinde olan Kıbrıs Rum yönetimi, adanın olası doğal kaynaklarını da gasp etme çabası içerisine girmiş ve tüm uyarılarımıza rağmen bu konuda ısrarcı olmuştur.

Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının haklarını gasp etme yönünde sürdürdüğü girişimler karşısında, geçtiğimiz hafta Ankara'da yapılan resmi temaslar sonucunda Rum tarafının sondaj çalışmalarına başlaması durumunda, Türkiye ve KKTC arasında bir Kıta Sahanlığı Sınırlandırılması anlaşması yapılması hususunda bir ilke mutabakata varılmıştır. Bu anlaşmayı takiben atılması gereken adımlar konusunda da bir görüş birliği mevcut olup, zamanı geldikçe bu adımlar da yürürlüğe konarak kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Rum tarafının dün itibariyle petrol ve doğalgaz sondaj çalışmalarına başladığı anlaşılmaktadır. Kıbrıs Türk tarafı, Anavatan Türkiye ile önceden varılan mutabakat uyarınca adanın doğal kaynakları üzerindeki eşit haklarını korumak amacıyla ivedilikle öngörülen adımları atacaktır.''