Erdoğan-Obama görüşmesi yarın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşecek görüşmenin tarihi belli oldu.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 19 Eylül 2011, 17:15
Erdoğan-Obama görüşmesi yarın

İÇİNDEKİLER

Başbakan Erdoğan ile Obama yarın saat 23:30'da görüşecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. Erdoğan özetle şunları söyle:

Bölgemizde ve dünyada yaşanmakta olan bu değişim süreci içerisinde, artık bölgesel ve küresel aktör olan Türkiye'de bu süreci yakından takip etmektedir.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu yılki genel kurul toplantılarına BM'nin tüm üyelerinin katılması bekleniyor. Ülkelerin büyük çoğunluğunun devlet ve hükümet başkanı düzeyinde temsil edileceği BM Genel Kurulu görüşmelerinde, ülkemiz ve dünya için önemli konular görüşülmesini bekliyoruz.

Başlıklara baktığımızda oldukça yoğun bir gündemi görüyoruz. Somali'deki tarifsiz insanlık dramı devam ediyor. Ortadoğu'daki değişimler sürüyor. Yeni bir ekonomik krizden bahsediliyor ve bu da tedirginlik yaratıyor.

Terör Türkiye'de dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde hala masum insanların haklarına kast ediyor. Filistin, layık olduğu konuma erişmek için BM üyeliği arayışı içerisinde. Bunların her birisi dünyamızı ve Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor.

Başta ABD Başkanı Obama ve BM Genel Sekreteri olmak üzere yabancı devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda görüşmeler yapacağım. Bu görüşmelerde İsrail'in saldırısını aklamaya yönelik malum rapora tepkimizden, Türkiye'nin 2015-16 döneminde yeniden ilan etmiş olduğu adaylığa kadar dış politika konumuzu gündeme getireceğim.

BM Genel Kurulu münasebetiyle ABD'ye yapacağım ziyaret vesilesiyle, dünyanın değişik bölgelerinden önemli basın yayın kuruluşlarıyla da orada mülakatlarım olacak.

SORU&CEVAP

Rum tarafının Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarının başladığı yönünde. Bu konuda yarın Obama ile görüşmeleriniz olacak. Ne mesajlar vereceksiniz? Nasıl değerlendiriyorsunuz?

BİZ DE SONDAJ BAŞLATIYORUZ


Tabi Güney Kıbrıs'ın İsrail ile hatta hatta Yunanistan ile burada ekonomik bölge ilan etmek suretiyle böyle bir adımı atmış olması bir defa daha önce de ifade ettiğim gibi, biz de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile bu adımı atmış vaziyetteyiz ve çok kısa bir süre içerisinde, bu hafta olması mümkündür, biz de bu çalışmaları başlatacağız. Münasır ekonomik bölge olarak ilan ettikleri yerde farklı çalışmalarımız da var. Gerek askeri, gerek fırkateynlerimiz, gerek hava kuvvetlerimiz ile sürekli kontrol altında.

Böyle bir adımı atmalarının doğru olmadığını daha önce kendilerine de iletmiştik. Öyle zannediyorum ki çalışmalar orada bizim de başlayabilir.