The Guardian'a telekulak şoku!

Giriş Tarihi 17 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 17 Eylül 2011, 21:03
The Guardian’a telekulak şoku!

İÇİNDEKİLER

İngiliz polisinin, telekulak skandalıyla ilgili olarak Guardian gazetesinden gizli haber kaynaklarını açıklamasını istemesi ülkede tartışmalara neden oluyor.

Londra polisi gazeteden talep ettiği bilgileri almak için ülkedeki ulusal güvenliği korumaya ve özellikle devlet sırları ile bazı bilgilerin gizli tutulmasına yönelik ''Resmi Gizlilik Kanunu'' çerçevesinde mahkeme kararı çıkartmaya çalışıyor.

Polis, Guardian muhabirlerinden Amelia Hill ve Nick Davies'in, ''2002 yılında İngiltere'de kaybolan ve daha sonra cesedi bulunan 13 yaşındaki Milly Dowler'ın telefonuna bırakılan mesajların dinlendiğini'' ortaya çıkardıkları haberle, ''Resmi Gizlilik Kanununa'' aykırı davranıldığını iddia ediyor.

Londra polisi, Dowler'ın telefonuna bırakılan mesajların medya patronu Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu ve telekulak skandalının ardından kapatılan ''News of the World'' gazetesi tarafından dinlendiğinin nasıl öğrenildiğini bilmek istiyor.

Guardian, ''News of the World'' gazetesi muhabirlerinin Dowler'ın telefonuna özellikle ailesi tarafından bırakılan mesajların dinlendiğini, daha fazla mesaj gelmesi için bazı mesajların gazete tarafından silindiğini, bunun da Milly Dowler'ın ailesini kızlarının yaşadığına dair umutlandırdığını yazmıştı.

Guardian gazetesinin editörü Alan Rusbridger ''Polisin talebine karşı direneceklerini'' ifade etti. Gazete, polisin 23 Eylül'de Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesinden karar çıkarmaya çalışacağını yazdı.

İngiltere'de polis, herhangi bir basın kuruluşundan bilgi talep edebiliyor. Ancak kuruluş elindeki bilgileri paylaşmak istemiyorsa, polisin talebine ilişkin mahkeme kararı çıkarması gerekiyor.

Mahkemede yargıç, bilginin ''kamu yararına'' faydasını göz önüne alarak kararını genelde 2 ya da 3 gün içinde veriyor.