Kara batak!

Dünyanın en büyük bankası, tek tuşla battı. Ganalı Kweku Adoboli, yanlış işlem sonucu UBS'i 2 milyar dolar zarara uğrattı. Fatura ise üst düzey yöneticilere çıktı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2011 Güncelleme 17 Eylül 2011, 00:00
Kara batak!

İÇİNDEKİLER

'Paran mı var derdin var' sözü bu kez Avrupa'da vücut buldu! Dünyanın en büyük bankalarından olan UBS, tek tuşla mahvoldu. 2 milyar dolarlık krize yol açan parmak sahibi ise Ganalı Kweku Adoboli'ydi. Adoboli, 2006 yılında bankanın Londra şubesine stajyer olarak girdi. Ardından aynı şubenin hisse senetleri bölümünde işe alındı. Borsa yatırım fonu direktörü olan Adoboli, 5 yıllık tecrübesine rağmen büyük bir hataya imza attı.

Yanlış tuşa basan Adoboli, İsviçre bankası UBS'i 2 milyar dolar zarara uğrattı. Söz konusu para, binlerce yatırım hesabına uçtu. Büyük bir krizin içinde olan banka 2 milyar dolar şokunu yaşarken Adoboli, Londra'da gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyen Adoboli, "Olaydan haberim yok" dedi. Skandaldan sonra fatura ise yöneticilere çevrildi. İsviçreli UBS bankasının müşteri güvenini yeniden tesis etmek için üst düzey yöneticilerini işten çıkaracağı belirtildi.

3 BİN 500 KİŞİ İŞSİZ KALDI
Bu arada UBS geçen ay 3 bin 500 kişinin işine son vererek 2 milyar dolar civarı bir tasarruf planlıyordu. Böylece yetkisiz işlemler sonucu kaybedilen para bu tasarrufu da geçersiz kıldı. 18 bin çalışanı bulunan UBS'nin hisseleri olayın ardından yüzde 10.8 değer kaybetti. UBS, "Hata nedeniyle hiçbir müşterinin pozisyonunun etkilenmediğini" açıkladı.

2 MİLYAR DOLARA NELER YAPILIR?
Marmaray Projesi tamamlanır.
İstanbul'a 3'üncü köprü yapılır.
İstanbul'a 3'üncü havalanı inşa edilir.
İstanbul'a liman yapılır.
İstanbul'a yeni bir metrobüs hattı kurulabilir.
Yeni bir şehir inşa edilir.
Hızlı tren tüm ülkeye yayılır.
10 tane üniversite yapılır.
20 tane lise yapılır.
Son model 10 bin tane Ferrari alınır.

AKLA ZARAR HATALAR
Ganalı Adoboli'nin icraatı akıllara diğer mali suçları getirdi.
İşte tarihteki önemli "zararlar!"
2010: Fransa'da Societe Generale Bankası çalışanı Jerome Kerviel, hatalı işlem yaptı. İşlem sonucu banka 4.9 milyar euro zarar etti.
2006: Hedge fon Amaranth Advisors, New York Ticaret Borsası'nda (NYMEX) doğalgaz sözleşmelerinde 6.4 milyar dolar zarar etti.
1996: Japonya'da Sumitomo şirketi, işlemci Yasuo Hamanaka'nın metal borsasında yaptığı yetkisiz işlemler nedeniyle 2.6 milyar dolar zarar etti.