Şapka devrimi

Arap Baharı, hem 'başları' hem de o başların sembollerini değiştirdi. Kaddafi'nin sarayına giren muhalifler, Çöl Tilkisi'nin yıllarca kafasından düşürmediği şapkasını da ele geçirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ağustos 2011 Güncelleme 25 Ağustos 2011, 00:00
Şapka devrimi

İÇİNDEKİLER

Tarihler 1969'u gösterdiğinde Libya için artık yeni bir dönem başlamıştı. Henüz genç bir asker olan Albay Muammer Kaddafi, Kral İdris'i devirmiş ve yönetime geçmişti. Çöl Tilkisi için tam 42 yıl sürecek bir serüvenin başlangıcıydı artık. Albay Kaddafi Libya'nın başına geçerken, başındaki şapka da kendisiyle özdezleşen figürlerden biri olmuştu. İşte "Arap Baharı" Çöl Tilkisi'nin gücünün sembolü olan o şapkayı da yerle yeksan etti. Kaddafi'nin başkent Trablus'taki sarayına giren direnişçiler, "eski dönemden" kalan ne varsa yanlarına aldı. O isyancılardan biri de El-Windy adlı muhalifti.

'BABAMA VERECEĞİM...'
Kaddafi'nin saraydaki yatak odasına giren El-Windy, adeta şok geçirdiğini söyledi. El- Windy, "Kadafi'nin yatak odasına gittim. Onun odasındayım diye düşündüm. Ardından şapkayı ve altın zinciri buldum. Kaddafi'nin şapkasını babama vereceğim çünkü o ve onun destekçileri yüzünden ailem çok sıkıntılar çekti" diye konuştu.

YEMEK TAKIMLARINI ALDILAR
Bu arada isyancılar, Kaddafi'nin sarayını harabeye çevirdi. Çöl Tilkisi'nin ipek kıyafetlerinden Fransız porselenlerine kadar tüm eşyaları, göstericilerin eline geçti. Muhalifler, "Bu ülkenin yeni sahibi biziz" dedi.

YA ZAFER YA ÖLÜM
42 yıllık rejimi yerle yeksan edilen Kaddafi, sırra kadem bastı. Dünya Çöl Tilkisi'nin nerede olduğunu araştırırken Kaddafi'nin sesi bu kez bir radyodan duyuldu. Tüm dünyaya meydan okuyan Kaddafi, "Kılık değiştirip Trablus sokaklarına çıktım. Hiç kimse beni tanımadı. Gençlerimizin kentlerini savunmaya ne kadar istekli olduklarını fark ettim. Ya zafer ya ölüm" diye konuştu.

KELLESİNE 1.3 MİLYON $
Kaddafi'nin şapkasız başı, kıymete bindi. Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Kaddafi'yi ölü ya da diri getirenlere 1.3 milyon dolar ödül vereceklerini açıkladı. Celil ayrıca Kaddafi'yi bulan her kim olursa olsun affedileceğini açıkladı. Libyalı muhalif Albay Ebu Afra ise Libya'nın kontrolünün yüzde 95'inin kendilerinde olduğunu söyledi. Afra, "Libya'yı yöneten, Babül Aziziye'yi kontrol edendir ve gerçek budur" dedi.

DUBLÖRÜNÜ DÖVDÜLER
Muhalifler 42 yıl boyunca Kaddafi rejimine ev sahipliği yapan başkent Trablus'u ele geçirdi. Gözler Kaddafi'ye çevrilirken en büyük zarar ise onun benzerine geldi. İsyancılar, Çöl Tilkisi'nin 10 dublöründen biri olan Libyalıyı gözüne kestirdi. İsyancılar, sol kolundaki dövmeden tanıdıkları Kaddafi'nin dublörünü linç etti. Bu arada sayısız kez estetik geçiren Muammer Kaddafi'nin 10'dan fazla dublörü bulunuyordu. Kaddafi gittiği her yere mutlaka 3 dublörünü de götürüyordu.