Suriye ordusu 250 tank ile Deir Ez Zor'da

Suriye ordusu, yüzlerce kişinin öldüğü Hama kentinin ardından rejim karşıtı gösterilerin yapıldığı Deir Ez Zor kentine de büyük bir operasyon düzenliyor. Suriye'nin doğusundaki en büyük kent olan Deir Ez Zor'a tanklarla giren askerlerin, 9 kadar semtin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 07 Ağustos 2011, 12:46
Suriye ordusu 250 tank ile Deir Ez Zor’da

İÇİNDEKİLER

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman, yarım milyondan fazla kişinin yaşadığı kentin en az üç semtinden silah ve patlama sesleri geldiğini aktardı. Rahman, Suriye ordusunun en az 250 tank ve zırhlı araçla kenti her yerden kuşatmış olduğunu vurguladı. Rahman, saldırı dolayısıyla Deir Ez Zor'dan kaçmaya çalışanlar olduğunu da dile getirdi.

Ülkedeki gösterileri organize eden Yerel Koordinasyon Komitesi de ordunun kentte en az 9 semte girdiğini kaydetti. Bu bölgelerde de şiddetli patlamaların olduğu bildirildi.

Abdel Rahman, ayrıca Humus kentinin de Suriye ordusu tarafından kuşatıldığını kaydetti. Ayrıca 25 kadar tankın da Humus eyaletine bağlı Houla kentine girdiği bilgisini veren Rahman, burada en az 4 kişinin öldüğünü belirtti.

Görgü tanıkları ise askerlerin kente saldırmaya sabah 04.00 sularında başladığını aktardı. İlk olarak ses bombası ve ateşli silahlar kullanan askerlere halktan bir direniş olmadığı ve kentte gösteri de düzenlenmediği bildirildi. Saldırıda ölenler olduğunu aktaran görgü tanıkları Joura mahallesinin saldırıdan en çok etkilenen yer olduğunu kaydetti.

Deir Ez Zor saldırısı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, bugüne kadar kendisiyle görüşmeyi reddeden Suriye Devlet başkanı Beşşar Esad'a saldırıları bir an önce durdurma çağrısı yapmasının ardından geldi. Ban Ki-Moon'un Esad'la yaptığı telefon görüşmesinde uluslararası kamuoyunun Suriye'de devam eden şiddet olaylarında dolayı giderek artan endişelerini aktardığı kaydedildi.

Suriye yönetimi ayrıca yıl sonunda "özgür ve şeffaf" seçim yapılması vaadinde bulunmuştu. Suriye dışişleri Bakanı Velid Muallim, dünkü açıklamasında 2011 sonunda yeni parlamento için seçimlerin düzenleneceğini haber vermişti.

SEÇİM VAADİ TATMİN ETMEDİ, MUHALİF EL BUNNİ VE İKİ OĞLU TUTUKLANDI


Ancak seçim vaadi, muhalifleri tatmin etmedi. Muhalifler, seçim kararının çok geç alındığını ve göstericilerin artık geri dönmeyeceğini açıkladı.

Öte yandan dün de Suriye'nin çeşitli yerlerinde muhaliflere yönelik tutuklamalar devam etti. Muhalif isimlerden ve eski bir siyasi tutuklu olan Velid El Bunni'nin iki oğluyla birlikte dün tutuklandığı belirtildi. Bunni, 2000 yılında Hafız Esad öldükten sonra oğlu Beşşar Esad devlet başkanı olana kadarki kısa süreli "Şam Baharı"nda önde gelen muhalif isimlerdendi.

Öte yandan Suriye askerlerini Deir Ez Zor'da saldırı düzenlerken çekilmiş olduğu belirtilen bazı görüntüler de yayınlandı. Görüntülerde sabah erken saatlerde kenti kuşatan askerlerin ateş açması ve kentin bazı yerlerinden dumanlar yükselmesi görülüyor.