Kahır'e!

Dünya dün tarihi bir güne tanıklık etti. Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek, başkent Kahire'de hakim karşısına geçti. Ancak bir zamanlar altın saraylarda yaşayan Mübarek bu kez kafesteydi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ağustos 2011 Güncelleme 04 Ağustos 2011, 02:05
Kahır’e!

İÇİNDEKİLER

Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da işsiz bir gencin kendini yakmasıyla başlayan isyan, Ortadoğu ve Arap dünyasında dengeleri değiştirdi. Domino taşı etkisi yaratan isyan, Tunus'taki 40 yıllık Bin Ali iktidarını yerle yeksan etti. Ve rejim karşıtı gösterilerin ikinci adresi Mısır oldu. Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini köklerinden söküp attı.

YOLSUZLUK VE ÖLÜMLER!
İşte 30 yıllık iktidarı 18 gün süren halk ayaklanmaları ile 11 Şubat 2011'de biten Hüsnü Mübarek dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Devrimin ardından Şarm El Şeyh'e kaçan Mübarek, ambulans uçakla Kahire'deki Polis Akademisi'ne götürüldü. Devrik lider, bir demir kafes içinde sedyede yatar vaziyette mahkeme salonuna alındı. Mübarek'in yanında oğulları Cemal ve Ala ile eski İçişleri Bakanı Habib El Adli de vardı. Duruşmada Mübarek ile birlikte oğulları ve 6 polis beyaz sanık elbisesi giydi. İşte bir zamanlar altın saraylarda yaşayan Mübarek'in sedyedeki hali, dünya tarihinde bir ilkti. Ajanslar Mübarek'in görüntülerini "Flash" koduyla geçerken Kahire Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Fehmi Rifat, davayı kimlik kontrolü ile başlattı. Başsavcı daha sonra Mübarek ve oğulları hakkındaki iddianameyi okudu. Tahrir Meydanı'ndaki gösterilerde 850 kişinin ölümü ve yolsuzlukla suçlanan Mübarek ailesi, iddianameyi kabul etmedi.

SUÇLU BULUNURSA ASILACAK
Mübarek, demir kafes içinde "Tüm bu suçlamaları red ediyorum" dedi. Hüsnü Mübarek'in ardından babalarının bulunduğu kafeste oturan oğulları Ala ve Cemal de suçlamaları reddettiklerini açıkladı. Duruşma sonunda dava 15 Ağustos'a ertelendi. Mübarek, 30 yıllık sorgulanamaz iktidarlığının ardından başlayan dava sonunda suçlu bulunursa asılarak idam edilecek. Mahkeme salonunda bunlar olurken dışarıda da oldukça hareketli dakikalar yaşandı. Mahkemenin dışına da kurulan dev ekrandan Mübarek yanlıları ile karşıtları davayı takip etti. Taraflar arasında zaman zaman çatışmalar çıktı. Bu arada Hüsnü Mübarek'e bir darbe de Mısır İdare Mahkemesi'nden geldi. Mahkeme, Mübarek ve iki eski devlet yöneticisini, protestolar sırasında cep telefonu ve internet hizmetlerini kestiği için toplam 540 milyon Mısır sterlini (90.64 milyon dolar) para cezasına çarptırdı.

NİL KIYISINDA BAŞLAYAN BİR HAYAT ÖYKÜSÜ
İşte devrik lider Mübarek'in hayatı:
2 Mayıs 1928'te Nil kıyısındaki bir köyde dünyaya geldi.
1950'de Hava Kuvvetleri Akademisi'nden mezun oldu.
1964-65 yılları arasında Sovyetler'de askeri eğitim aldı.
1969-72 arasında Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı oldu.
1973'de Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. İsrail'le yaşanan savaşların ardından general rütbesine yükseltildi.
1975'de Cumhurbaşkanı yardımcısı oldu.
1981'de Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın İslamcı militanlar tarafından öldürülmesinden bir hafta sonra cumhurbaşkanı seçildi.
1987-2005 yılları arasında 4 kez ardarda cumhurbaşkanı seçildi. Her seferinde 6 yıl görevde kaldı.
25 Ocak 2011'de Mübarek'in cumhurbaşkanlığından istifa etmesi için yüzbinlerce insan gösteri yapmaya başladı.
11 Şubat 2011'de görevden ayrılıp Şarm El Şeyh'e kaçtı.
12 Nisan 2011'de ilk sorgulaması yapıldı. Bu sırada kalp krizi geçirdi.
13 Nisan 2011'de ise ev hapsine alındı.

RÜŞVET SESLERİ
Sanıklardan milyarder işadamı Hüseyin Salim, Mübarek ailesine yönelik önemli suçlamalarda bulundu. İspanya'da yakalanan Salim, hükümetten adığı araziler karşılığında Mübarek ve oğullarına 1 saray, 4 villa ve 5 milyon dolar verdiğini söyledi.

70 MİLYAR DOLARLIK SERVET
Mübarekler, servetleri ile de tarihe geçmişti. 2010 yılında Mübarek'in şahsi hesaplarında toplam 17 milyar dolar olduğu tespit edilmişti. Mübarek ailesinin toplam serveti ise 70 milyar dolardı. Bu para ABD ve İsviçre'deki bankalara yatırılmıştı. Ayrıca Hüsnü Mübarek, ülkesindeki Vodafone, McDonalds, Hyundai, Skoda, Marlboro, Movenpick gibi ünlü markaların da sahibiydi. Ancak isyanla birlikte Mübarek ailesinin tüm malvarlığına el konuldu.

İSRAİL DAVET ETMİŞ
İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma eski Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Mübarek'e isyanlar sırasında sığınma teklifi yapıldığını açıkladı. İsrail radyosuna konuşan Eliezer, "Ben ve Başbakan Netanyahu, Mübarek'le Şarm el Şeyh'te bir araya geldik. Mübarek çok hastaydı. Kendisine İsrail'e gelmesini ve orada tedavi görmesini söyledim. Ancak o tam bir vatansever olduğu için bu teklifi reddetti" dedi.

İLKLERİN DAVASI
Modern Arap Dünyası'nda Mübarek'in yargılanması bir ilk anlamına geliyor. 83 yaşındaki devrik lider, Arap Dünyası'nda eşi görülmemiş bir şekilde tamamen kendi halkı tarafından hakim karşısına çıkarılan ilk isim oldu. Daha önce de Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, Mübarek ile benzer şekilde hakim karşısına çıkmıştı.

ANKARA TEPKİLİ
Devrik liderin yargılanmasını Ankara da yakın takibe aldı. Ancak Mübarek'in duruşmaya sedye ve kafes içinde getirilmesi Ankara'yı endişelendirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Mübarek yargılanmalı. Ancak bu görüntü hoş değil. Yargılamanın insan haklarına uygun olması
gerekir" yorumunu yaptı.