Obama: İstifa ederdim

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyesi Anthony Weiner'ın twitter skandalıyla ilgili olarak "Onun yerinde olsam istifa ederdim" dedi.

Giriş Tarihi 14 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 14 Haziran 2011, 11:10
Obama: İstifa ederdim

İÇİNDEKİLER

Weiner'ın genç bir kadına internet üzerinden müstehcen fotoğrafını gönderdiğini itiraf etmesinin ardından ABD'de Weiner'e yönelik sular durulmadı.

Temsilciler Meclisi'nde Demokrat azınlık lideri Nancy Pelosi dahil birçok Demokrat milletvekilinden istifa çağrıları alan Weiner, buna rağmen istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Ancak konuya dün ABD Başkanı Obama'nın da ilk kez dahil olmasıyla, Weiner'ın üzerindeki baskılar iyice arttı.

NBC'de katıldığı programda, Weiner'in birçok kadına internet üzerinden gönderdiği müstehcen mesaj ve fotoğrafları "büyük ölçüde uygunsuz" bulduğunu belirten Obama, Weiner'ın kendisini, eşini ve ailesini utandırdığını söyledi.

"Eğer ben onun yerinde olsaydım istifa ederdim" diyen Obama, "yeteri kadar etkili hizmet veremeyeceğiniz bir noktaya geldiğiniz takdirde, muhtemelen geri çekilmelisiniz" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney de gün içinde yaptığı açıklamada, Obama'nın, Weiner'ın twitter üzerinden müstehcen fotoğraf gönderip, daha sonra yalan söylemekle hatalı davrandığını düşündüğünü belirterek, Weiner'ı çevreleyen skandalın, Obama ve Kongre'nin yürütmesi gereken önemli konular üzerindeki dikkatleri dağıttığını söyledi.

ABD Kongresi'nin, dün iki haftalık izne ayrılan Weiner'i istifaya zorlayıp zorlayamayacağı net değil. Temsilciler Meclisi'nin, Weiner'in görevden ihraç edilmesini oylayabileceği ancak yasaları ihlal ettiği tespitine varılmadığı müddetçe, böyle bir cezanın pek olağan olmadığı belirtiliyor.

Demokrat Parti yetkilileri tarafından, Weiner'ı istifa etmeye çağıran bir tasarının geçirilebileceği ihtimali dillendirilirken, böyle bir tasarının, bağlayıcı olmasa da Weiner'e karşı partisi içinde var olan güçlü muhalefeti ortaya koyabileceği ifade ediliyor.

ABD'de, muhafazakar bir internet sitesinden yaklaşık on gün önce verilen haberde, Weiner'in twitter hesabından, Seattle'daki yüksekokul öğrencisi bir kadına, müstehcen bir fotoğraf gönderdiğinin bildirilmesi üzerine patlak veren skandalın hemen ardından açıklamada bulunan Weiner, fotoğrafın kendisi tarafından gönderilmediğini, bir internet korsanının kurbanı olduğunu ileri sürmüştü. 
Weiner, daha sonra Manhattan'da düzenlediği basın toplantısında, twitter hesabından genç bir kadına, bu tür bir fotoğraf gönderdiğini ve daha sonra da kendisini korumak amacıyla yalan söylediğini itiraf etmişti.

Weiner, yine de yanlış bir şey yapmadığını söyleyerek istifa etmeyi düşünmediğini ve bu konuda yapılacak parlamento soruşturmasında işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtmişti.