Kritik a'şam'a

Esad, kanlı çözümde sınır tanımadı. 82 ayaklanmasının kanla bastırıldığı Hama şehrini kuşattı. Ankara ise ABD'ye karşı zor durumda kaldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2011 Güncelleme 13 Mayıs 2011, 00:00
Kritik a’şam’a

İÇİNDEKİLER

Tunus, Mısır ve Libya derken Suriye'de Beşar Esad rejimi de ilk kez ciddi bir tehdit ile karşı karşıya kaldı. Devlet Başkanı Esad'ın muhalefeti baskı altında tutan yönetim tarzı, halkı ayağa kaldırdı. Esad ise şiddetin dozunu arttırdı ve ayaklanmayı kanla bastırmak için düğmeye bastı. 15 Mart'tan bu yana devam eden olaylarda 100'ü aşkın kişi can verdi. Esad yönetimi her yere keskin nişancılar yerleştirirken Suriye askerleri ve tankları, 1982'deki ayaklanmanın kanlı şekilde bastırıldığı Hama şehrinin etrafını sardı. Humus ve Hama'da dün yaşanan gösterilerde 25 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Dur durak bilmeyen Esad ise bugün Cuma namazından sonra yapılacak gösteriler için önlem almaya başladı. Eylemlere katılabilecek kişiler tek tek gözaltına alındı. Daha önce gözaltına alınanlara ise "işkence görmedikleri" ve bir daha "ayaklanmaya" katılmayacakları sözünü verdikleri kağıtların zorla imzalatıldığı iddia edildi. Komşudaki kanlı ayaklanma kritik süreci de beraberinde getirdi.

'ZAMAN DARALIYOR'
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mesaj ilettiği Esad'ın reform sözünde yavaş hareket etmesi Ankara'yı olumsuz etkiledi. ABD, Türkiye'nin Şam üzerindeki baskısını artırmasını istedi. Ancak Esad, şiddet olaylarını tırmandırınca çabalar sonuç vermedi. Bunun üzerine Washington son olarak, "Esad'ın zamanı sınırsız değil" mesajını tekrarladı. Ankara ise seçim sürecine işaret ederek, ABD'ye, "Esad'a zaman tanıyın" mesajı verdi. Suriye'ye "Zaman daralıyor" uyarısı yapan Ankara, yaptırım sürecinin geciktirilmesi için yoğun çaba harcıyor.

Duygu GÜVENÇ