Potansiyel facia kapıda!

İngiltere'de yayımlanan Independent on Sunday gazetesi, yeni bir araştırmaya dayanarak dünyadaki 442 nükleer santralden 10'unun bir deprem sonrasında radyasyon yayma riski bulunduğunu bildirdi.

Giriş Tarihi 05 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 05 Nisan 2011, 15:49
Potansiyel facia kapıda!

İÇİNDEKİLER

Gazeteye göre, nükleer güvenlik uzmanları, nükleer santrallerin depremde arzedebileceği tehditler konusunda Türkiye sınırından 16 kilometre, başkent Erivan'dan de 30 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor'u örnek gösteriyor. 1970'lerde inşa edilen Sovyet yapımı santral, Ermenstan'ın kuzeybatısında Aralık 1988'de 25 bin kişinin öldüğü depremden bir yıl sonra "sismik zaafiyet" nedeniyle kapatıldı.

Ancak Ermenistan'ın enerji ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan santral bir süre sonra yeniden devreye sokuldu. Santralin bir reaktörü şimdi devre dışı bırakılıyor. Ancak diğeri çalışmaya devam ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, 10 yılı aşkın bir süre önce santralin güvenliğinin artırılması konusunda bazı adımlar attı. Ancak Dünya Nükleer Birliği'ne göre, santral Avrupa Birliği ve Türkiye için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Santralin kapatılması için geçmişte çağrılar yapıldı. Fakat Ermenistan, bu santrale bağımlı ve yenisi faaliyete geçinceye kadar bunu kullanmaya devam edecek. Londra merkezli küresel analiz şirketi Maplecroft'un araştırmasına göre, diğer riskli santraller ise, İran, Japonya, Çin, ABD, Tayvan ve Slovenya'da bulunuyor. DÜnya genelinde 76 nükleer santral ise tsunami tehdidine açık noktalarda faaliyet gösteriyor.