Kabus yola çıktı

...Ve korkulan oldu... Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nin 4. reaktörü de dün patladı. Bölgede zehirlenmeler başladı... Radyasyon havaya karıştı ve Tokyo'ya ilerliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2011 Güncelleme 16 Mart 2011, 10:21
Kabus yola çıktı

İÇİNDEKİLER

Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 250 kilometre uzaklıkta meydana gelen 8.9 şiddetindeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami felaketi nedeniyle ölü sayısı 3 bini, kayıp sayısı ise 10 bini aştı. Günlerdir 'kötü senaryo' olarak konuşulan nükleer kabus, gerçek oldu. Fukuşima Nükleer Santrali'nden korkunç haber geldi. Cumartesi günü 1, önceki gün 2 ve 3 numaralı reaktörlerinde patlamalar yaşanan santralin bu kez 4 numaralı reaktörü patladı. Olaydan sonra 4 numaralı reaktörün tüketilmiş yakıt depolama havuzunda büyük bir yangın çıktı. Yetkililer, yangın nedeniyle 1 yılda ortaya çıkan radyasyonun 500 katı büyüklüğünde bir sızıntının yaşandığını söyledi.

'TEHLİKE VAR HEMEN KAÇIN'
Başbakan Naoto Kan, "Santrale 20-50 kilometre mesafede olanlar, hemen bölgeyi terk etmeli. Radyasyon oranı tehlikeli bir şekilde arttı" dedi. Japon bilimadamları da radyasyonun Tokyo'ya doğru yola çıktığını açıkladı. Uzmanlar, bu durumun tarihin en büyük felaketine yol açabileceğini söyledi. Ülkede yaşanan panik nedeniyle, 1 milyonu aşkın kişinin evlerini terk ettiği ifade ediliyor.

TÜRKLER'E ÇAĞRI
* Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'da yaşayan Türk vatandaşlarına, Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı.
* Japonya'da, afet bölgesinde yer alan Forest Park General Hastanesi'nde ilaçlar tükendi.
* Almanya Başbakanı Merkel, 3 ay boyunca 7 eski nükleer santralin kapatılacağını söyledi.
* 11 ülke, Japonya'dan ithali süresiz durdurdu.
* Bölgedeki birçok market ve benzin istasyonunun yağmalandığı iddia ediliyor.

ABD'DE PANİKTE
Uzmanlar nükleer reaktörlerde yaşanacak büyük boyutlu bir patlamayla oluşacak radyoaktif serpintinin küresel ölçekte bir felakete neden olabileceğini vurguluyor. Kötü senaryoya göre patlama sonrasında oluşacak radyoaktif bulutlar, güçlü rüzgarların da etkisiyle Pasifik Okyanusu'nu geçerek Japonya'dan 8 bin kilometre uzaktaki ABD'nin tatil cenneti California eyaletine ulaşacak.

1 MİLYON KİŞİ BÖLGEYİ TERK ETTİ
Fukuşima Nükleer Santrali, etrafa ölüm saçıyor. Yetkililer, son derece güvenli yapılan santralin şiddetli depremde zarar görmediğini ama gerekli müdahalenin yapılmaması nedeniyle etrafa zehir saçtığını açıkladı.