Aştı gate'ti

Emlak Bankası eski Genel Müdürü Engin Civan, ABD'de bakkal açtı. 'Civangate' skandalının kahramanı, haftasonunu da aş evlerine ayırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Mart 2011 Güncelleme 09 Mart 2011, 11:12
Aştı gate’ti

İÇİNDEKİLER

Tarihler 19 Eylül 1994'ü gösterdiğinde Türkiye'nin en karanlık saldırılarından biri gerçekleşmişti.
Dönemin Emlak Bankası Genel Müdürü olan Engin Civan, Alaattin Çakıcı'nın adamı tarafından vurulmuştu. Tarihe "Civangate" adıyla geçen olayın ardından çıkan iddialar ise vahimdi... İddiaya göre 5 milyon dolarlık rüşvetini geri alamayan inşaatçı Selim Edes, mafyadan yardım istemiş ve Civan'ı vurdurtmuştu.

DAR GELİRLİ MÜŞTERİ

Bu olaylardan sonra hapis yatan ve ardından tahliye edilen Engin Civan, tıpkı Selim Edes gibi soluğu ABD'de aldı. Yıllar sonra ilk kez TAKVİM'e konuşan Civan'ın film gibi bir hayat yaşadığı ortaya çıktı. Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük şirketlerinden birini yöneten Civan, Washington'da bakkal açtı.
17 yıldır aynı evde yaşayan Civan, "Ufak bir marketim var, dar gelirlilere ucuz ürünler satıyorum. Plastik tabak, telefon kartı, kağıt havlu, nalburiye malzemesi gibi" dedi.

'TÜRKİYE'Yİ ÖZLEDİM'
Hafta sonlarını da hayır işlerine adayan Civan, sosyal hizmetlerde gönüllü olarak çalıştığını söyledi. Civan, "Evsizlere yemek dağıtıyorum. Ayrıca çok eski bir ABD'li arkadaşımın yanında danışmanlık yapıyorum" diye konuştu. Türkiye'yi çok özlediğini belirten Civan, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Bebek'te yürümeyi ve annemin yemeklerini çok özledim. Yaşadığım olayda başta Edes olmak üzere birtakım işadamları iflas etti; yargıçlar, savcılar ceza aldı. Bugün ben ayaktayım. Sağlığım yerinde. Benim icin en büyük keyif budur. İnşallah daha da iyi günler önümde olacak."

EDES'İ ŞIMARTTILAR

Engin Civan, 94 yılında patlak veren olayları ise şöyle anlattı: "Özal ailesiyle olan samimiyeti, Selim Edes'i çok şımartmıştı.
Bana bilgiler geliyordu, "Edes'in senden alacağı varmış" diyorlardı. Ahmet Özal'ın Kanal 6'da sıkıntıları vardı. Ben de yardım etmek için Amerikalı bir gruba rica ederek, Ahmet'e 300 bin dolar borç verdirdim. Bu benim en büyük yanlışım oldu. Ardından da tehdit telefonları geldi."

HAPİS YATTI

1954'te İstanbul'da doğan Engin Civan, Selim Edes'ten rüşvet almak suçundan tutuklandı. 550 gün hapis yattıktan sonra serbest bırakıldı. 62.5 milyar liralık para cezasının 6 milyarını ödeyip yurt dışına kaçtı. ABD'de ortaya çıkan Civan, bir süre sonra borçlarının tamamını ödeyip Türkiye'ye iade edilmekten kurtuldu.



ERHAN ÖZTÜRK