İsyana Çad'dı

Trablus dışında hakimiyetini muhaliflere kaptıran Kaddafi, saklandığı yerden çıkamadı. Diktatör, telefonda halka 'Ülkeyi yıkarım' tehditleri savurdu. İsyanı kanla bastırmak için de Çad'dan getirdiği 10 bin askere 'Vurun' talimatı verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2011 Güncelleme 25 Şubat 2011, 10:04
İsyana Çad’dı

İÇİNDEKİLER

Tunus ve Mısır'ın ardından isyan ateşi Libya'yı kasıp kavurdu. 42 yıllık diktatör Muammer Kaddafi'ye karşı başlatılan halk ayaklanması 10'uncu gününe girdi. Protestocular Bingazi, Tobruk, Misurata ve Bayda gibi kentleri kontrol altına aldı. Demir Yumruk'un tam olarak kontrolde tuttuğu tek şehir ise Başkent Trablus ve memleketi Sirte kaldı. Ancak muhalifler dün Başkent'in 50 km yakınına kadar ilerleyerek Zaura, Zantan ve Misrata kentlerini de ele geçirdi. Böylece Kaddafi, doğudaki çok sayıda petrol zengini bölgeyi kaybetti. 45 bin kişilik ordudan 40 bin asker ise isyan saflarına katıldı.

GÜNLÜK BİN DOLAR VERİYOR
Son nefesine kadar savaşmaya devam eden Kaddafi, isyanı kanla bastırma girişimlerine hız verdi. Göstericileri vurması için keskin nişancı kiralayan diktatör, kesenin ağzını açtı. Son olarak Çad ve Nijerya'dan 10 bin kişilik özel eğitimli asker getirten Kaddafi, askerlerin her birine günlük bin dolar ödediği belirlendi. "Vurun" talimatı verdiği askerlere de "isyanın bastırılması halinde" 50 bin dolar vereceği vaadinde bulundu. Muhaliflerin Trablus'u kuşatacağından endişe eden Kaddafi, "rüşvetçi" çözümlerini devreye soktu. Demir Yumruk, bir bildiri yayınlayarak, protesto liderleri hakkında bilgi verenlere yüklü miktarda para ödülü vereceğini duyurdu. Silahla yakalanan isyancıların ise idam edileceği belirtildi.

SUÇLU ABD VE BİN LADİN
Ülkesinin büyük bölümünde hakimiyetini kaybeden Kaddafi, halkına 2 gün aradan sonra tekrar devlet televizyonundan seslendi. Ancak bu kez saklandığı yerden çıkamadı ve yayına telefonla bağlandı. Çünkü konuşma yapacağı duyulunca Zaviye'de çatışmalar çıktı. Çıkan çatışmalarda en az 10 kişi can verdi. Diktatör yaptığı açıklamada ölenlerin yakınlarına taziyelerini sundu. "Suçlu ABD ve Bin Ladin" diyen Kaddafi'nin konuşmadan satır başları ise şöyle:

İLAÇ ALIYORLAR:
Gençler hap kullanıp sokağa çıkıyor. Aileler buna izin vermemeli.

KARGAŞA YARATANLAR TEMİZLENMELİ:
Bu yaşananlar El Kaide'nin eylemleri. ABD de bu insanların peşinde. Kargaşayı yaratanlar temizlenmeli.

ELİZABETH'E DOKUNAN YOK:
Benim gibi uzun süre iktidarda kalanlar da var. Mesela İngiltere Kraliçesi Elizabeth. O benden daha uzun süre iktidarda ve başına bir şey gelmedi.

ÜLKEYİ YIKARIM:
Beni hayal kırıklığına uğratmayın. Öfkelenirsem bütün ülkeyi yıkarım.