'Libyalının yaptığını İsrailli bile yapmadı'

THY'ye ait özel bir uçakla İskenderiye'den İstanbul'a getirilen 249 Türk yolcu, Libya'da yaşananları anlattı.

Giriş Tarihi 23 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 23 Şubat 2011, 10:36
’Libyalının yaptığını İsrailli bile yapmadı’

İÇİNDEKİLER

İstanbul'a gelen 249 Türk yolcu, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yakınları tarafından sevinç ve gözyaşları ile karşılandı. Havalimanında bazı firma yetkililerinin Libya'dan gelen personeline para dağıttığı görüldü.

Libya'da askeri bölgelerin halk tarafından basılıp yakıldığını belirten Türk yolculardan Kadirhan Aksoy, "Halk tamamen her yeri ele geçirmiş durumda. Bu yüzden Kaddafi, bölgeye savaş uçağı gönderip askeri bölgelerdeki silah ve bombaların milis güçlerin ellerine geçmemesi için imha etmiş. Arkadaşlarım ile en son görüştüğümde 2 bin civarında Türk'ün bir stadyumda toplandığı ve halkın, 'Biz sizi koruyamayız burada, başınızın çaresine bakın' dediklerini söylediler. Onların yardıma ihtiyacı var. Bir an evvel kurtarılmalılar. İki Korelinin öldürüldüğünü duydum ve yıkılmadık şantiye bırakmadılar" dedi.

Libya'daki insanların mağdur olduğunu ve acil yardım beklediğinin ifade eden Sabit Kaşıkçı ise, "Orada polis asker diye bir şey kalmadı. Kimsenin can güvenliği yok. Çocukların ellerinde silah ve bıçaklar var. Evleri ve şantiyeleri yağmalıyorlar. Hiçbir şey orada iyi gitmiyor" diye konuştu.

Yolculardan Asım Şimşek, "Ben orada bir şantiyede kamp idaresinde çalışıyordum. Daha önce bizimle çalışan bizden maaş alan insanlar boğazımıza bıçak dayayıp arabalarımızın, iş makinelerimizin anahtarlarını alıp şantiyelerimizi yağmaladılar. Karşılık verseydik canımızdan olurduk. Oradaki halk 'burayı terk edin, sizi koruyamayız' dedi. Daha önce 'siz burada güvendesiniz, canınız bize emanet' diyenler, şantiyeleri yağmaladıktan sonra 'başınızın çaresine bakın' dediler. Topruk'ta şuan Türk kalmadı ama Bingazi'de insanlar stadyumda bekliyor, kimse onları korumuyor. Bingazi Havalimanındaki ofisleri yaktılar ve hiçbir işlem yapılamıyor. 2 bin insan orada kurtarılmayı bekliyor. Bingazi'de Türk konsolosluğu bir şey yapamıyor. Çünkü her şey aşiretlerin elinde" ifadelerini kullandı.

Yolculardan Davut Özdemir, Libyalılar tarafından silahla kovalandığını belirterek, "Libya polisi bizi gasp etti. Ben bunları yapanlarını Müslüman olarak görmüyorum. Libya halkı İsrail'in yapmadığını bize yaptı. Biz orada şantiyeden ana yola çıktık. Bizi kovaladılar. Arkamızdan silah sıktılar. Böyle insanlık olur mu, böyle Müslümanlık olur mu? Bizi gasp etmek istediler. Çoğu arkadaşımızın paralarını aldılar, yaraladılar. Yabancıların şantiyelerini basmıyorlar, Türklerin şantiyelerini basıyorlar. Onlara karşı koyduğumuz zaman da yaşama şansımız yok. Hakkımızı savunmadık. Güvenlik yok. Orada adam beni, telefonumu almak için arazide keleşle kovaladı. Oradan kaçtım.Canımızı zor kurtardık" şeklinde konuştu.