Demokrasi ç'ölü

Ortadoğu'yu kasıp kavuran isyan ateşi Muammer Kaddafi'ye sıçradı. Libya'da ölü sayısı 84'e çıkarken bazı Türk firmalarının şantiyeleri de yağmalandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2011 Güncelleme 20 Şubat 2011, 02:56
Demokrasi  ç’ölü

İÇİNDEKİLER

DÜNYA, Ortadoğu'ya kilitlendi. Ezberbozan ayaklanmalar "kökleri" sağlam isimleri isyanla karşı karşıya geçirdi. Tunus'ta Bin Ali'yi (74) deviren Mısır'da ise Hüsnü Mübarek'i (81) koltuğundan eden ateş, domino taşı gibi devrildi. İşte o isyan bu kez 42 yıldır Libya'yı yöneten Muammer Kaddafi'nin (69) kapısına gitti.

BİNGAZİ İLK SIRADA
Ülkedeki ayaklanma 8 gün önce Kaddafi'ye muhalifliği ile bilinen Bingazi'de başladı. İsyan dalga dalga diğer kentlere yayılırken kan tavan yaptı. Libya'da geçen haftadan bu yana yapılan gösterilerde 84 kişi öldürüldü. İsyanla birlikte ülke genelinde iletişim de darbe yedi.

TÜRKLER MAHSUR
İnternet erişimi engellenirken televizyon ve radyo yayınları da kesildi. Muhaliflere nefes aldırmayan polis, çadırlardaki göstericilere baskın düzenledi. Saldırılarda çok sayıda muhalif, ölümle burun buruna geldi. Ülkedeki gerilimden Türkler de nasibini aldı. Muğla'da yaşayan gazeteci Temel Irmak, Libya'da çok sayıda akrabasının inşaatlarda çalıştığını söyledi. Irmak, yakınlarıyla sosyal paylaşım sitesi "facebook" aracılığıyla haberleşebildiklerini belirtti. Temel Irmak, "İnternet üzerinden konuştuğum Murat Almaz isimli akrabam, çok zor durumda olduklarını ve şantiyelerinin basıldığını söyledi" dedi. Dışişleri Bakanlığı ise bölgedeki Türkler'i kurtarmak için harekete geçti. Bu kapsamda THY'ye ait 2 yolcu uçağı Libya'ya gönderildi.

42 YILDIR YÖNETiMDE
1942 yılında dünyaya gelen Muammer Kaddafi, Arap dünyasının en uzun süre iktidarda kalan ismi olarak tarihe geçti. Önce tarih okuyan ardından Askeri Akademi'ye giren Kaddafi, 1969'da darbeyle iktidara geldi. Kral 1. İdris'i tahttan indiren Muammer Kaddafi, tam 42 yıldır iktidarda.