Libya'da Türk şirketleri yağmalanıyor

Giriş Tarihi 19 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 19 Şubat 2011, 16:46
Libya’da Türk şirketleri yağmalanıyor

İÇİNDEKİLER

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yönetim karşıtı gösterilerin düzenlendiği Libya'da, Bingazi ve Derne kentlerindeki birkaç Türk firmasının şantiyelerinde ciddi bir talan ve yağmalamanın gerçekleştiğini bildirdi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'nın Libya'da yaşayan Türklerin tahliyesi için bu ülkeye iki uçak göndereceği bildirildi.

Yönetim karşıtı gösterilerin yapıldığı ve şu ana kadar 84 kişinin hayatını kaybettiği Libya'da çalışan Türk inşaat işçilerinin yakınları, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla haber alabiliyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan günlük bir gazetenin sahibi Temel Irmak, olayların yaşandığı El Bayda kentinde inşaatlarda çalışan çok sayıda akrabasının olduğunu ve hayatlarından endişe ettiklerini söyledi.

Çok sayıda kişinin öldüğü kentteki yakınlarıyla sosyal paylaşık sitesi "facebook" aracılığıyla haberleşebildiklerini belirten Irmak, "İnternet üzerinden konuştuğum Murat Almaz isimli inşaat işçisi akrabam, çok zor durumda olduklarını ve çalıştıkları inşaat şirketinin şantiyesinin basıldığını söyledi. O bölgede yaklaşık 100 Türk çalışıyor ve bunların yarısına yakını Samsun'dan giden akrabalarım. Görüştüğüm akrabalarım can güvenlikleri olmadığını ve ölü sayısının yüzden fazla olduğunu söylüyor" dedi.

Bu arada, Irmak ile uydu aracılığıyla internetten konuşan Almaz, "Akşam bizim şantiyeyi bastılar. Arabaları, bilgisayarları topladılar. İnternet kesik, sadece şirketin uydu telefonu bağlantısı üzerinden iletişim kurabiliyoruz. Konsolosluğu arayamıyoruz" bilgisini aktardı.

Dışişleri Bakanlığının, Libya'daki Türklerin Türkiye'ye intikali için çalışma başlattığı bildirilmişti.

Çeşitli temaslarda bulunmak için Brüksel'e gelen Bakan Çağlayan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Libya'da faaliyet gösteren Özaltın, Mesa, Sistem ve Arsel firmalarının şantiyelerinde yağma olduğunu, bu konuda dünden beri Libya ile yoğun temas içinde bulunduğunu söyledi.

"Oradaki hem Türk çalışanların hem firmalarımızın can ve mal güvenliğinin korunması noktasında Libya'nın Ankara Büyükelçisi ile uzun bir görüşme yaptım" diyen Çağlayan, şöyle devam etti:

"Trablus'da hiçbir sorun yok, günlük yaşam devam ediyor ancak Bingazi'deki eylemlerde firmalarımızın şantiyelerinde hem yağmalama hem talan olmuş. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı Bingazi'deki Libyalı dostlarının evlerine sığınmış, bir kısmı da güvenlikli alanlara geçmişler. Büyükelçiyle dün akşam yaptığımız görüşmelerde dönmek isteyenlerin bir an önce tahliyesinin yapılması gerektiğini konuştuk. Zaten Bingazi'ye THY'nin tarifeli seferleri var. THY ile Dışişleri mensupları görüşüyorlar. Tahliyeler bugün itibarıyla başlamış olabilir, başlayacak."

Bu olayların tamamını Libya'ya mal etmenin doğru olmayacağını ifade eden Çağlayan, "Ümidimiz karmaşanın bir an önce bitip normal yaşama dönülmesi, buradaki firmalarımızın, vatandaşlarımızın, can ve mal güvenliklerinin sağlanmasıdır" dedi. Tahliye konusunda aşırı bir panik olmadığını belirten Çağlayan, isteyenlerin Türkiye'ye döneceği şekilde bir çalışmayı arkadaşlarının yürüttüğünü yineledi