Cuma Gazabı hükümeti yaktı

Mısır'da 'Cuma Gazabı' adı verilen isyan, hükümeti yıktı... Sıkıyönetime rağmen 7 kentte yüz binlerce kişi Mübarek'i istifaya çağırdı. Asker de halka destek veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2011 Güncelleme 30 Ocak 2011, 00:31
Cuma Gazabı hükümeti yaktı

İÇİNDEKİLER

Mısır'da günlerdir süren isyan, şiddetleniyor. Önceki gün 'Cuma Gazabı' adı verilen ayaklanmada başkent Kahire başta olmak üzere birçok kentte 700 bin kişi, sokakları savaş alanına çevirdi. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 105'i bulurken, bin 500'ün üzerinde kişi de yaralandı. Göstericilerin isyanı sonrasında hükümet istifa etti. Ancak Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in de istifa etmesini isteyen göstericiler, sokağa çıkma yasağına rağmen protestolarını arttırdı. ABC Bank, Arap-Afrika Bankası, çeşitli bankalara ait ATM'ler ile Kahire'deki birçok mağazanın şubeleri yağmalandı. Öte yandan ev hapsinde tutulan muhalif lider Muhammed El Baradey, Hüsnü Mübarek'in çekilmesi durumunda isyanın duracağını söyledi. Ülke genelinde önceki gün saat 11.00 itibariyle kesilen cep telefonu bağlantısı ve internet ise Mübarek'e rağmen yerel saatle 14.00'te açıldı.

ŞİDDET SİNA'YA SIÇRADI
Bu arada, Gazze Şeridi'nin Mısır tarafında nöbet tutan Mısır asker ve polisleri ile bölgede yaşayan Bedeviler arasında çatışma çıktı. Çatışmalarda en az 12 kişinin hayatını kaybederken 25 kişi de yaralandı. Ölenlerden 10'u Mısır polisi. Aynı kaynaklara göre, Mısır polisi ve askerleri ile Bedeviler arasında yaşanan çatışmalarda Bedeviler askerlere RPG'ler ve başka ağır silahlarla saldırdı. Devlet başkanı Mübarek'in El Ariş'e ek güvenlik kuvvetleri sevkedilmesi emrini verdiği, çok sayıda zırhlı aracın ve askerlerin de yola çıktığına dikkat çekiliyor. Dünkü çatışmaların ardından, Hamas polisleri de Mısır sınırı bölgesinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.