Dünyanın gözü Türkiye'de

Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya (5 1) ile İran arasındaki yeni tur müzakereler, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da sürüyor.

Giriş Tarihi 21 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 24 Ocak 2011, 15:01
Dünyanın gözü Türkiye’de

İÇİNDEKİLER

İran, nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya (5 1) ile İstanbul'da başlayan görüşmelerde uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulması konusunu tartışmayı kabul etmeyeceğini bildirdi.

Reuters'ın haberine göre, İran heyetinde yer alan üst düzey yetkili Mesud Zührevand, İran'ın zenginleştirme faaliyetlerinin dondurulması ya da askıya alınmasıyla ilgili görüşmelerin yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Zührevand, konunun şu ana kadar görüşülmediğini ya da diğer taraflarca gündeme getirmediğini belirterek, "İran'ın nükleer hakları tartışılamaz" dedi.

TOPLANTI BASINA KAPALI OLARAK 2 GÜN SÜRECEK

Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya (5 1) ile İran arasındaki yeni tur müzakereler, Türkiye'nin evsahipliğinde İstanbul'da sürüyor.

Çırağan Sarayı'nda yapılan toplantılarda, 5 1 heyetine Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran heyetine de İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili başkanlık ediyor.

Toplantıya Ashton'ın yardımcısı Robert Cooper, Celili'nin yardımcısı Ali Bageri, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, Almanya'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Emily Haber, Fransa'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Jacques Audibert, Çin'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Hailong, Rusya'dan Dışişleri Bakan Vekili Sergey Ryabkov, İngiltere'den Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Geoffrez Adams'ın da aralarında bulunduğu 35 kişi katıldı.

Toplantı, basına kapalı olarak 2 gün sürecek.

Toplantıyı takip eden gazeteciler için Feriye Lokantası Hamdi Sever Salonunda bir basın merkezi oluşturuldu. Toplantı için 182'si yabancı olmak üzere 396 basın mensubu akredite oldu. Olası bir basın toplantısı için platform kurulan merkezde, simultane tercümanlar hazır bulunduruluyor.

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

İran, Ağustos 2005'te İsfahan'da nükleer faaliyetlerine yeniden başlamış, 2006 yılında nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören anlaşmanın (NPT) ek protokolünü uygulamaya son vermişti.

İlk uranyum zenginleştirmesini (yüzde 3,5) yaptığını duyuran İran'a BM ekonomik yaptırımlar koymuştu. İran'ın, 2010 yılının Şubat ayında Natanz'da yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başlaması uluslararası tepkileri artırmıştı.

Türkiye, İran ve Brezilya'nın, geçen yıl mayıs ayında Türkiye'de uranyum değiş tokuşuyla ilgili önerdiği anlaşma (İran, Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı Tahran mutabakatında, düşük düzeyde zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'ye göndermeyi ve karşılığında Batılı ülkelerden enerji ve tıp alanında kullanacağı 120 kilogram yakıt almayı kabul etmişti) sıcak karşılanmadı. Haziran ayında BM aldığı kararla İran'a yaptırımları genişletti.

İran ve 5 1 grubu, 14 ay kesilen görüşmelere aralık ayında Cenevre'de yeniden başlamıştı.

İRAN'IN NÜKLEER BAŞMÜZAKERECİSİ CELİLİ İLE BERABERİNDEKİ HEYET, CUMA NAMAZINI SULTANAHMET CAMİSİ'NDE KILDI


İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili ve beraberindeki heyet, cuma namazını Sultanahmet Camisi'nde kıldı.

Çırağan Sarayı'nda Türkiye'nin evsahipliğinde yapılan, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya (5 1) ile İran arasındaki yeni tur müzakerelere ilişkin toplantıya verilen öğlen arasında, Celili ve beraberindeki heyet cuma namazını kılmak için Sultanahmet Camisi'ne geldi.

Burada kılınan namazdan sonra imam Emrullah Hatipoğlu, ''İranlı heyet şu anda buradadır. Heyetin ne için burada olduğunu biliyoruz. En kısa zamanda bu durumların çözülmesine temenni ederiz'' dedi.

Said Celali ve beraberindekilerin, Çırağan Sarayı'ndaki toplantının öğleden sonraki bölümüne katılmak üzere Sultanahmet Camisi'nden ayrılışları sırasında, bir grup ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.