Kanlı Yasamin

Tunus'u 23 yıldır 'demir yumruk' siyasetiyle yöneten Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, halk isyanı nedeniyle ülkeyi terk etti... 'Yasemin Devrimi' adı verilen ayaklanmada 90 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ocak 2011 Güncelleme 16 Ocak 2011, 05:11
Kanlı Yasamin

İÇİNDEKİLER

Tunus'ta 23 yıl önce darbe ile iktidarı ele geçiren Amerikan yanlısı Zeynel El Abidin Bin Ali, ayaklanma nedeniyle Suudi Arabistan'a sığındı... Ancak Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesi, tansiyonu düşümedi. Ülkenin çeşitli yerlerinde özellikle Fransızlar'a ait mülkleri hedef alan yağma olaylarının baş gösterdiği, bir hapishanedeki tutukluların kaçtığı ve 2 cezaevinin ateşe verildiği açıklandı. Resmi kaynaklar doğrulamasa da, Manastır kentindeki hapishanede çıkan yangında 42 kişinin feci şekilde can verdiği belirtiliyor. Yetkililer, Tunus'un 7 farklı kentinde de olayların kontrol altına alınamadığını söyledi. 'Yasemin Devrimi' adı verilen isyan nedeniyle 90 kişi hayatını kaybetti. Devlet televizyonu TV7'nin başkentin dışındaki işçi mahallelerine yaptığı telefon bağlantıları yaptı. Görüşülen kişiler bıçaklı saldırganların evlerine girdiğini söyledi. Fransızlar'a ait evlere giren saldırganların, değerli eşyaları aldığına dikkat çekiliyor. Asker ve polisin tüm çabalarına rağmen, yüzlerce kişinin yaralandığı belirtiliyor. Polis, son 48 saatte 250 göstericiyi gözaltına aldı.

SON TATİL
Tunus'un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, son tatilini Bodrum'da yapmıştı. Eşi Leyla Trabelsi ve çocuklarıyla 27 Temmuz tarihinde Bodrum'a gelen Bin Ali'ye akrabaları ve 8 koruma eşlik etmişti. Günlüğü 20 bin dolardan kiralanan 'Cobra Queen' isimli 45 metrelik lüks ahşap yat ile Bodrum ve Gökova'nın koylarını gezen Bin Ali ve ailesi için olağanüstü koruma önlemi uygulanmıştı.

FIRST LADY'YE TEPKİ
Tunuslular, milli çiçeklerinden ötürü "Yasemin" adını verdikleri isyanın WikiLeaks'in First Leydi Leyla Trabelsi ve ailesinin yolsuzluklarını ortaya koyan belgeleri yayımlamasından hemen sonraya rastgelmesi dikkat çekiyor. ABD'nin Tunus Büyükelçisi Robert F. Godec tarafından 2009'da gönderilen "Tunus'ta Yolsuzluk: Senin Olan Benimdir" başlıklı gizli belgede, "Tunuslular Leyla Trabelsi ve ailesinden nefret ediyor. Leyla Trabelsi, 1992 yılında Zeynel Abidin Bin Ali ile evlenmeden önce, eğitim seviyesi düşük aileden gelen bir kuafördü. Şimdi ise Tunus'ta hatırı sayılır bir servete sahip" ifadelerini kullanmıştı.

BİN ALİ, DÖRT ÜLKE DOLAŞTI
Tunus'tan ayrıldıktan sonra Malta, İtalya ve Fransa'ya giden devrik lider Bin Ali, bu ülkelerde kabul görmedi. Sonra başkanlık uçağının rotası Suudi Arabistan'a çevrildi. Suud yetkililer, Bin Ali'ye sığınma hakkı verdi.