Patronla rekabet tazminattan eder

İkinci işte çalışmak, kendi işini kurmak mümkün. Ancak aynı sektörde iş kuran ya da çalışanlar dikkatli olmalı. Sadakat borcuna uymayana ceza var...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Temmuz 2019 Güncelleme 15 Temmuz 2019, 07:58
Patronla rekabet tazminattan eder

İÇİNDEKİLER

Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda çalışanların işverene sadakat borcu bulunuyor. İşçi, yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranmak zorunda. Ayrıca çalışan işverene ait her türlü ürünü usulüne uygun olarak kullanmak ve işin görülmesi için kendisine teslim edilmiş olan malzemeye özen göstermekle yükümlü. İşçi, hizmet ilişkisi devam ettiği sürece, sadakat borcuna aykırı olarak bir ücret karşılığında üçüncü kişiye hizmette bulunamıyor. Ayrıca kendi işvereni ile rekabete girişemiyor.

ZARARI İSTEYEBİLİYOR
Çalışan bunu iş sözleşmesi devam ederken yaparsa sadakat borcunun ihlali söz konusu oluyor. Bu durumda işveren işçiyi tazminat ödemeden çıkarabiliyor. Bazı durumlarda işten ayrıldıktan sonra da eski işvereninin özel bilgileriyle başka bir işyerinde çalışması ya da aynı sektörde işyeri açması da yasaklanabiliyor. Zarar da yeni işverenden alınabiliyor. Burada yapılan sözleşme de önem kazanıyor. Sözleşmede rekabet yasağı ile ilgili bir hüküm varsa, işten ayrıldıktan sonra da buna uymak zorunluluğu ortaya çıkıyor. Yargıtay'ın bu konuda birçok kararı bulunuyor. Kararlarda çalıştığı şirketle aynı alanda işyeri açan çalışanlar için sadakat borcuna aykırılık kararları veriliyor. Fakat farklı hükümler de bulunuyor. Örneğin; bir sigorta şirketinde çalışan kişi, ayrıldıktan sonra kurduğu sigorta firmasında eski işyerinin müşteri bilgilerini kullanıyorsa, burada rekabet yasağına aykırılık söz konusu oluyor. İşveren eski işçisinden tazminat da talep edebiliyor.

FARKLI KARAR DA VAR
Yargıtay'ın çalışan lehine kararları da var. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi rakip firmaya transfer olmanın haksız rekabet sayılmayacağına hükmetti. Çalıştığı şirketten ayrılan işçi, aynı sektörde faaliyet göstermek üzere bir firma kurdu. Bir süre sonra eski işyerinden ayrılan bazı mesai arkadaşlarını yanına aldı. Şirket sahibi, bu kişilerin ticari sırlarına vakıf olduğunu öne sürerek mahkemeye başvurdu. Mahkeme, çalışanların aynı sektördeki bir şirkete geçmiş olmalarının haksız rekabet teşkil etmeyeceğine hükmetti.

ASKERİN YAKINLARI SAĞLIK GÜVENCESİNDE
Yakında er olarak askere gideceğim. Evimizde tek çalışan benim. Yokluğumda annemin ve babamın sağlık güvencelerinin kalmayacağından endişe ediyorum. Annemin ve babamın sürekli tedaviyi gerektiren rahatsızlıkları var. Benim askerde olduğum dönemde sağlık güvenceleri için ne yapılması gerekiyor? S. YILMAZ

5510 Sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanların askere sevk tarihi ile terhis tarihi arasında, primleri ilgili kamu idaresi tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortalısı sayılması sağlanmıştır. Bu kapsamda, askerlik hizmeti için silah altına alınan kişiler, anne ve babalarına bakmakla yükümlü iseler; askerlik süresince anne ve baba, bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla genel sağlık sigortalısı olur. Böylece tedavileri herhangi bir kesintiye uğramadan sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilirler. Askere giden çocuğun genel sağlık sigortalısı sayılacağı dönemlerin askere sevk tarihi ile terhis tarihi arasını kapsayacağını, ayrıca bu haktan, yedek subay öğrencileri ve adaylarının askere sevk tarihi ile yedek subay nasıp tarihi arasında, askeri öğrenci adayları ile jandarma ve sahil güvenlik akademisi öğrenci adaylarının ise intibak eğitimine başladıkları tarih ile yemin ettikleri tarih arasında yararlanabileceklerini belirtelim.

FARUK ERDEM SORULARINIZI CEVAPLIYOR - TAKVİM'E SORUN

ekonomi@takvim.com.tr