Geldi, yıktı, gitti

Irak'taki ABD birlikleri, 7.5 yıl sonra çekiliyor. 50 bin kadar ABD askeri kalıp Irak askerini eğitecek ancak talep gelmedikçe çatışmaya girmeyecek. Savaşın izleri ise uzun süre silinmeyecek gibi

Giriş Tarihi 20 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 20 Ağustos 2010, 11:49
Geldi, yıktı, gitti

İÇİNDEKİLER

ABD, Irak'a özgürlük ve demokrasi getirme gerekçesiyle, 7 buçuk yıl önce Başkan George W. Bush döneminde başlattığı operasyona son veriyor. Ardında binlerce ölü ve evsiz bırakan, yıkım ve işkence manzaraları akıllara kazınan, bölgedeki dengeleri alt üst eden savaşı bitirmeye yönelik plan doğrultusunda, ülkeyi en son terk eden muharip birlik olan İkinci Piyade Tümeni 4'üncü Tugay'a ait son "Stryker" tipi zırhlı araç, dün sabah Habari sınır kapısından Kuveyt'e geçti. Irak'tan çekilmesi tamamlanan birlikler, Kuveyt'te gerekli işlemlerin ardından kısa süre içinde ülkelerine gönderilecek. Amerikan muharip birliklerinin Irak'taki görevlerinin 31 Ağustos'ta sona ereceğini belirten ordu yetkilileri, ülkeyi terk eden son birliğin yaklaşık 4 bin personelinin zırhlı araçları ülkeden çıkarmakla görevli olduğunu kaydetti. Yetkililer, aynı birliğe bağlı bir kaç yüz askerin bazı idari görevler nedeniyle Bağdat'ta kaldığını, ancak onların da gelecek hafta uçakla ülkeden ayrılacaklarını dile getirdi. Irak'ta ayrılan muharip birliklerin dışında yaklaşık 50 bin Amerikan askerinin gelecek yılın sonuna kadar ülkede kalması öngörülüyor. 1 Eylül'den itibaren başlatılacak yeni aşama olan "New Dawn Operasyonu" (Yeni Şafak Operasyonu) kapsamında bu askerler, Irak askerlerini eğitmek ve ülkedeki diplomatik temsilcileri korumaktan sorumlu olacak. Ancak Irak hükümetinin özel talebi olmadan hiçbir operasyona katılamayacaklar.

ÖZEL GÜVENLİK ÜSTLENECEK
Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Irak'ta oluşacak güvenlik açığının ise özel güvenlik şirketleri aracılığıyla kapatılması hedefleniyor. Yeni plana göre bu görev, sayıları ikiye katlanarak 7 bine çıkarılacak özel güvenlik görevlileri tarafından üstlenilecek. Bu güçlerin koordinasyonu da Dışişleri Bakanlığı'nda olacak. Ülke genelinde 5 farklı bölgeyi koruyacak olan güçler, düşman saldırılarını uyarmak için radar kullanabilecek, yol kenarlarında bomba araması yapabilecek, insansız casus uçakları uçurabilecek ve sivillere acil yardım için müdahale ekipleri kurabilecek. Plan kapsamında Basra ile Erbil'de iki konsolosluk kurulması ile Kerkük ve Musul'da iki elçilik şubesi açılması da hedefleniyor. Göreve başlamasının ardından açıkladığı Irak'tan çekilme takviminden vazgeçmeyen Başkan Obama, Beyaz Saray'ın internet sitesinden yayımlanan bir mesaj ile "Irak'ta sürdürülen operasyonun bu ay sonunda sona erecek olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu" dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley ise son muharip birliğin Irak'tan çekilmesini "tarihi bir olay" olarak niteledi. Crowley, "Bir geçiş sürecindeyiz ve devam eden sorumluluklarımız var. Irak'ta istikrarlı bir yapı meydana gelmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

ŞİDDET ARTABİLİR KORKUSU
Diğer yandan Amerikan muharip gücünün çekilmesiyle Irak'ta şiddet olaylarının artmasından ve istikrarsızlığın derinleşmesinden kaygı duyuluyor. Irak Genelkurmay Başkanı General Bedirhan Şevket Zebari, kısa süre yaptığı açıklamada Irak ordusunun, ülke güvenliğiyle ilgili görevlerini 2020'den önce tam olarak yerine getirmeye hazır olmadığı uyarısında bulunarak, ABD ordusunun bu tarihe kadar ülkede kalması gerektiğini belirtmişti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise, "Irak'ta yeni hükümet kurulur ve bizimle müzakere yapmayı talep ederse, elbette böyle bir görüşmeye açık oluruz" demişti. Ancak Başkan Obama'nın göreve geldiğinde verdiği Irak'tan çekilme sözünü, kasım ayında yapılacak Kongre seçimi ve 2012 Başkanlık seçimi öncesinde değiştirme ihtimalinin bulunmadığı belirtiliyor.

Sayılarla savaş
1 trilyon dolara mal oldu.
4.419 ABD askeri öldü.
248 bin askerle işgal başlamıştı.
1.5 milyon insan evinden oldu.
141 gazeteci öldürüldü.
75 ABD helkopteri düştü.
600.000 sivilin öldüğü sanılıyor.