Obama, Ahmedinecad ile görüşebilir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jones, ağustos başında Ahmedinecad'ın "başbaşa görüşelim" teklifine olumsuz yanıt veren Obama', "nükleer müzakerelere başladığı takdirde İran lideriyle bir araya gelebileceğini" belirtti

Giriş Tarihi 13 Ağustos 2010, 00:00 Güncelleme 13 Ağustos 2010, 09:38
Obama, Ahmedinecad ile görüşebilir

İÇİNDEKİLER

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmeye hazırlandığı ileri sürüldü. İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, İran Cumhurbaşkanı'nın, Ağustos ayı başında New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Oturumu'nda Barack Obama ile yüz yüze görüşme talebinde bulunduğunu hatırlatarak, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, nükleer faaliyetlerine ilişkin müzakerelere başladığı takdirde, Başkan Obama'nın İran lideri Ahmedinecad ile görüşebileceği sinyalini verdi" diye yazdı. Obama'nın son zamanlarda ortaya koyduğu, Tahran ile doğrudan bağlantı kurmak için kapının kapanmadığı söylemini tekrarlayan Jones, İran yönetiminden uluslararası nükleer görüşmelere geri dönmesini istedi.

'DİYALOG KAPISI HÂLÂ AÇIK'
Dün de Amerikan CNN televizyonuna konuşan Jones, İranlılara kapının hâlâ açık olduğunu yineledi. ABD Başkanı Obama'nın İran lideri Ahmedinecad'ı Eylül ayında yapılan BM Genel Kurul Toplantısı'nda kabul edip etmeyeceği şeklindeki bir soruyu ise ulusal güvenlik danışmanı Jones, ABD, Çin, İngiltere, Rusya, Almanya ve Fransa'dan oluşan "P5 1 forumunun" görüşmelere başlamak için "doğru yer'' olacağını söyleyerek yanıtladı.

YAPTIRIMLAR ETKİLİ
İran'a karşı uygulamaya konan BM yaptırımlarıyla, ABD ve AB'nin BM yaptırımlarına ek olarak uygulamaya koydukları yeni yaptırımlara da göndermede bulunan Jones, "Bu ek yaptırımlara başka bir şey yapmadan önce zaman tanımak istiyoruz'' dedi. Üst düzey Amerikalı yetkililerinin son görüşlerini aksettirdiği ileri sürülen Jones, "Yaptırımların, İran yönetimi üzerinde etkili olduğuna ilişkin bazı işaretler var. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, İran'ın nükleer konusundaki uzmanlığı, önceden korkulduğu kadar ileri bir düzeyde olmayabilir" dedi.