Başı büyük olanların hafızası daha güçlü

Alman doktorlar, baş büyüklüğünün güçlü hafızayla ilişkisini buldu. Her bir santimetrelik fark testlerde yüzde 6 daha çok başarı sağlıyor

Giriş Tarihi 14 Temmuz 2010, 00:00 Güncelleme 14 Temmuz 2010, 09:58
Başı büyük olanların hafızası daha güçlü

İÇİNDEKİLER

Almanya'da yapılan bir araştırmada kafaları "büyük" olanların, "küçük" olanlara göre, zihinsel yetilerinin daha yerinde olduğunu tespit etti. Münih Teknik Üniversitesi'nde 270 Alzheimer hastası üzerinde gerçekleşen araştırmada önce deneklerin MR'ı çekildi. Ardından kafatası çevrelerinin ölçümü alındı.

BEBEKLİK ÇAĞI ÖNEMLİ
Hafıza testlerinin uygulandığı deneklerin kafa büyüklükleriyle testlerde aldıkları sonuçlar biraraya getirilerek veriler analiz edildi. Araştırma sonunda kafası büyük olanların küçük olan hastalara göre daha güçlü hafızaya sahip oldukları tespitine varıldı. Her bir santimetrelik farkın testlerde yüzde 6 oranında daha fazla başarı getirdiği belirlendi. Kafası büyük ve küçük olanlarda aynı miktarda beyin hücresi ölümü saptandığında bile zihinsel yeti farkı bulunduğu öne sürüldü. Araştırma ekibinin başkanlığını yürüten Dr. Robert Perneckzy, "Bu bulgular beyindeki değişikliklere bireysel karşı koyma kapasitesine ya da beyin rezervi teorisine katkı yapıyor. Bulgular aynı zamanda beynin nihai boyutunun yüzde 93'üne 6 yaşında ulaşıldığı için erken yaşlarda beyin gelişiminin önemine işaret ediyor" dedi. Dr. Perneckzy, "Doğum öncesi ve erken yaş koşullarının iyileştirilmesi, beyin rezervini önemli ölçüde büyüterek, Alzheimer'ın gelişme riski veya hastalığın belirtilerinin şiddeti üzerinde etkide bulunabilir" saptamasında bulundu.

Kişiye göre değişir
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nöroloji Uzmanı): İnsanın kafatası yapısı, vücudu ile doğru orantılıdır. Beyin fonksiyonları, beyin yapısı kişiye göre değişir. 'Minyon kişilerin liderlik vasfı vardır' denir. Alzheimer bunama hastalığıdır. Bence başın büyüklüğüyle ilgisi yoktur.

Beyin ağırlığı etkiler
Uzm. Dr. Mehmet Yavuz (Nöroloji Uzmanı): Bu tespit doğrudur. Ancak farkı yaratan kafatasın büyüklüğü değil, beynin hippocampus bölgesinin büyüklüğü ile ilgilidir. Hippocampus bölgesi daha büyük ve ağır olan insanlarda beyin küçülmesi yaşansa bile alzheimer riski daha düşük olur.