Tarihi 11 Aralık 2017

Kongre odaklı aktivizm

Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'dan İstanbul'a kaos yürüyüşünü gerçekleştirdiğinde, referandum mağlubiyeti sonrası sallanan koltuğunu kurtarmaya çalışıyordu.
Günlerce yürümüş bir genel başkanın parti içi muhalefet tarafından koltuğundan indirilmesi kolay olmazdı. Kılıçdaroğlu'nun hesabı tuttu.
Liderliğine karşı yükselen homurtular, zaman zaman medyaya da yansıyan eleştiriler birden kesildi.
Şimdi Kılıçdaroğlu tekrar hırçın muhalefete başladı. Cumhurbaşkanı ve yakınlarına iftiralar atıyor, iddialarını ispatlayamasa da her grup toplantısında 'bomba' açıklamalar yapacağını söylüyor, medyayı tehdit edip sindirmeye çalışıyor.
Şimdi ki hırçın siyasetin amacı da öncekiyle birebir aynı. CHP'de kurultaya sayılı bir zaman kaldı. Birkaç ay sonra olağanüstü kurultay yapılacak.
Kılıçdaroğlu bu kurultaydan da zaferle ayrılırsa 2019'a giderken büyük bir avantaj elde edecek. Muhalefeti susturacak, rakiplerini etkisizleştirecek.
2019 dizaynı ve siyaseti için eli rahatlayacak. Çatı adaydan, HDP ile ittifaka kadar tüm 2019 seçenekleri için tabanın, seçmenin, teşkilatın, parti elitinin tepkisini umursamadan karar verecek.

İSTİSMAR İSTİSMARCILARI
Türkiye'de son yıllarda kadına kaşı şiddet, taciz ve istismar konuların yüksek bir duyarlılık oluştu. Böyle bir vaka medyaya yansıdığında veya günlük hayat içerisinde insanlar tanık olduklarında şiddetli tepki gösteriyorlar.
Türkiye açısından oldukça önemli bir gelişme...
Peki herkes bu konuda gözüktüğü kadar duyarlı mı?
Laftaki duyarlılık davranışa yansıyor mu?
Buyurun Hürriyet'in internet sitesinden bir foto galeriye bakalım.
Galerinin başlığı: 'Yönetmen senaryoyu okudu ve dedi ki: Büyü de gel!' Başlığa eşlik eden ilk fotoğraf karesinde ergenlikle gençlik arasında bir görüntüye sahip bir erkekle, ondan çok daha olgun bir kadının cinsel içerikli fotosu var. Galeriyi ilerlettiğimizde Aleyna Tilki'nin vücudunun bir cinsel obje olarak ön plana çıkartıldığı bir foto ile karşılaşıyoruz maalesef. Fotoğrafın altındaki yazıda ise 'Aleyna Tilki daha 17 yaşında' yazıyor. Fotoğraf ile yaşın uyumsuz ve uygunsuz olduğunun belli ki gazete de farkında. Öyle olmasa 'daha 17 yaşında' yazılmazdı. Ama buradaki uygunsuzluk kınanmıyor, takdir ediliyor. Galeriyi ilerlettiğimizde bol miktarda yarı çıplak kadın vücudunun eşliğinde bilmem hangi filmde bilmen hangi yönetmenin oyunculardan birinin yaşı 18'den ufak olduğu için 'sevişme sahnelerinin' çekimini ertelemek zorunda kaldığının hikayesini okuyoruz.
Hani bu konuda çok duyarlıydık?
Hani cinsel istismar, kadına karı şiddet, taciz, tecavüz, çocuk istismarı dünyanın en fena suçlarındandı? Hani bu filleri işleyenler dünyanın en aşağılık insanlarıydı?
Yoksa amacınız kadına karşı şiddete, cinsel suçlara, çocuk istismarına dikkat çekmek değil de toplumda oluşan duyarlılık üzerinden siyasi ekmek yemek mi? 18 yaşın altındaki erkek ve kızların bedenlerini cinsel meta olarak teşhir etmek ahlakınıza, insanlığınıza sığıyor da işin içinde siyasi çıkar varsa birden duyarlı ve erdemli mi oluyorsunuz

CEVABI BELLİ SORU
Yunanistan Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın Lozan konusundaki açıklamalarından neden bu kadar rahatsız oldu?