Tarihi 19 Eylül 2009

Metabolizmayı hızlandırmak için

Sık sık ve az miktarda yiyin: Kan şekerinizi dengede tutmak için küçük porsiyonlar halinde ve sık sık beslenin. Üç saatten fazla zamanı bir şey yemeden geçirmemeye dikkat edin. Çünkü metabolik hızınız yemekten iki saat sonra düşmeye başlıyor. Eğer küçük porsiyonlar halinde sık sık beslenirseniz metabolizmanız sürekli çalışır ve günde sadece 1 öğün yemeye göre çok daha fazla kalori yakarsınız.
Bol bol sıvı tüketin: Sıvı türevlerinden, özellikle de suyu, her gün 2,5 litre tüketmeye özen gösterin. Tüketeceğiniz su midenizi tok tutar ve açlık krizinin azalmasını sağlar. Spor yaparken ekstradan en az yarım litre su içmeyi de ihmal etmeyin. Unutmayın ki her yaktığımız bir kaloriye karşılık vücudumuzdan 1 ml kadar su çıkıyor. Örneğin 400 kalori yakmışsak, bu durumda 400 ml kadar suyu yerine koymamız gerekiyor.
Derin nefes alın: Saatte bir mutlaka derin nefes alarak temiz havayı içinize çekin. Kaliteli nefes almayı da mutlaka öğrenin. Kaslarınıza kaliteli oksijen girmesini sağlarsanız, çalışması için uyarıda bulunmuş olursunuz.
Diyetinizdeki protein miktarını artırın: Çünkü protein kas yapıyor. Ayrıca protein, pankreas bezinden dolaşıma insülin verilmesini kolaylaştırıyor. Böylelikle kan şekerinizin dengede kalmasına katkı sağlıyor. Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, yağsız süt, soyalı ürünler mükemmel birer protein kaynaklarıdır. Uzmanlar, sağlıklı her bireyin kilo başına bir gram protein alarak vücudundaki kas oranını desteklemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Mineralleri joker olarak kullanın: Mineralleri önemseyin ve metabolizmanızın hızlanması için bunları joker olarak kullanın. Özellikle yağlı tohumlardan fındık, badem ve ceviz gibi ürünleri akşam saat 17:00 ye kadar 1 avuç kadar tüketin. Çünkü magnezyum ve çinko gibi mikro mineraller kasın çalışmasında elzem oldukları için diyete ilave edilince metabolizmanın hızlanmasını sağlıyorlar.
Mide salgılarını artırın: Sabah uyandığınızda mide salgılarını arttırmalısınız. Bunu, birkaç adet kuru meyve tüketerek sağlayabilirsiniz. Mide salgısı enzimleri ve hormonları uyarıp, sindirim sisteminin çalışmaya başlaması gerektiği işaretini veriyor.
Kaliteli uyuyun: Uyku durumunuzu gözden geçirin. Çok uyumaktan ziyade kaç saat kaliteli uyuduğunuzu öğrenin. Unutmamak gerekir ki vücudumuz sadece uyku sırasında gün içinde biriktirmiş olduğu toksinlerden tamamen arınabiliyor. Örneğin kaslarda biriken laktik asit uyku sırasında temizleniyor. Kaliteli uyursanız, metabolizmanız sabahtan itibaren daha hızlı çalışmaya başlıyor.