Tarihi 28 Ağustos 2009

Merak ettikleriniz

Öncelikle son beş yıl içinde ortalama aynı kiloda olup olmadığınızı değerlendirmek ve buna bağlı alışılmış olan kilonuzu değerlendirmek önemlidir. Kilonuzun boyunuza oranla normalin üstünde olup olmadığını da belirlemek gerekir. Bunun için kilonuzu boyun karesine bölerek vücut kütle indeksinizi saptamalısınız (Örnek: Kilo( kg)/Boy(m²) 65/(1.60)²=25,4 kg/m²) bu değer...

Vücut Kitle indeksi

18.5 kg / m²'nin altında olanlar Zayıf
18.5-24.9 kg / m² arasında olanlar Normal kilolu
25-29.9 kg / m² arasında olanlar Hafif Şişman 30-39.9 kg / m² arasında olanlar Obez (1. Derece şişman) 40 kg / m²'nin üzerinde olanlar İleri derecede Morbid Obez olarak tanımlanıyor.
Kilolu veya obez kategorisindeyseniz en kısa zamanda mutlaka biyokimya kan testleri analizi yaptırarak doktor ve beslenme uzmanına danışmalısınız. Ailede, varsa Tiroid rahatsızlıkları, şeker hastalığı veya hormonal nedenle kilo problemi yaşayan kişiler tespit edilmelidir. Beslenme durumunuza müdahale edilerek sık aralıklarla yemek yeme disiplini uygulamalısınız.
Saunada zaman geçirmek hızlı kalori yakımı için gerçekten faydalı bir yol mu?
Sauna, sıcaklık derecesinin vücut ısısından çok yüksek olduğu bir ortam olduğu için asıl amaç terleme yolu ile toksinleri atmak ve bedenin kan akımını arttırarak metabolizmanızı dolaylı yoldan arttırmaya çalıştırmaktır. Dolayısıyla toksinlerden arınmanın bir yolu olan sauna yöntemi haftada minimum 2 maksimum 4 kez ortalama 30 dk uygulanabilir. Fakat unutulmamalıdır ki ödem çözücü ve vücut suyunu kaybetmeye yönelik bir yöntemdir. Saunadayken mutlaka yarım litreye yakın su içmeye özen gösterin. Spordan sonra kas deformasyonu olmaması için yani kaslarınızı korumak için saunaya girmeyin. Spor yapmadığınız günleri seçmeye özen gösterin.
Emzirmek hamilelik döneminde alınan kiloların gitmesini gerçekten hızlandırır mı?
Emzirme, annelik döneminde en etkili metabolizma hızlandırıcı yöntemdir diyebiliriz. Emzirme sırasında anne süt üretimi için 24 saatte harcadığı enerjiye ek olarak 500 kcal harcamaktadır. (her 1 gr yağ doku kaybını ekstra 7 kalori yakarak sağlarız) Doğal Fizyolojik Egzersiz tanımına birebir uyan emzirme olayı annenin gebelik sırasında alınmış olan fazla kilolardan doğal olarak arınma yöntemidir. Fakat unutulmamalıdır ki emzirme süresinde kaliteli süt bebek için çok önemlidir. Mutlaka her gün su tüketilmeli her gün 4 mevsim meyvesi yenmeli haftada 500 gr balık alınmalıdır. Ayrıca mevsim sebzelerini çiğ veya buharda az pişirerek her gün ortalama 400 gr almalısınız.