Tarihi 21 Ağustos 2009

Ramazan'a sağlıklı merhaba

Ramazan'da ilk hafta içinde vücut açlığa ve yemek yeme saatlerine kendini adapte ettikten sonra harcanan günlük enerjiyi düşürerek az yakmaya dolayısı ile metabolizmanızı yavaşlatmaya başlar. Bu durumda, normalde yediklerinizi azaltmalısınız. Porsiyon miktarlarını fazla arttırmadan ve yediklerinizin içeriğinde bulunan maddelere (yağ, karbonhidrat, protein, vitamin, mineral) dikkat ederek ve en önemlisi de pişirme yöntemlerinden sağlıklı olanları seçerek bu ramazanda daha dinç, daha fit, daha sağlıklı bir şekilde bayramı karşılayabilirsiniz.

İftarda neler tercih edilmeli?
İftarda ilk açılışta ayran ve 4-5 grissini veya çorba ve salata veya 1 dilim ekmek ve peynir ve söğüş salata tercih edip, mutlaka 20 dakika oyalanmalı bu esnada 2 bardak su ve hatta maden suyu içilmeli sonra da ızgara balık veya hafif bir yemek tercih edilerek salata veya cacık veya 4-5 kaşık pilavla desteklenmelidir. Yemek kesinlikle hızlı yenilmemelidir; çünkü tansiyonu negatif etkiler. İftar esnasında lokmaları yavaş çiğnemeli sık sık 1- 2 dk ara vermeli ve düzenli nefes almalıyız.

İftardan sonra yatana kadar ne yenmeli, ne içilmeli?
İftardan sonra fırsatınız varsa mutlaka 30 dk kadar yürümeli ve temiz hava almalısınız. Mide dinlenmeli ve kaslarınızı az da olsa çalıştırmalısınız. Tansiyonunuz düzenli olmalı ve kandaki değerler normale düşmeli. Yatmadan yaklaşık 1 saat önce ara atıştırma yapabilir özellikle uyku esnasında kandaki şeker seviyesinin dengede olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yastığınızı kırk derece kadar bir açıya ayarlamalı ve rüflü oluşmasını engellemelisiniz. Yatış pozisyonunun da mide problemlerine zemin hazırladığını unutmayın. İftardan sonra taze meyve, bol su ve mey veli yoğurt olabilir veya taze mısır da tercih edilebilir. Kuru meyve de alternatifler arasındadır. Kaçamak yapılıyorsa 2 top dondurma ile sınırlı kalmak gerekir.

İftar ve sahur olarak iki öğüne düşen beslenme düzeninde öğün sayısı nasıl arttırılır?
Sahur mutlaka şart, iftar, açılış, ara öğün, 20 dk sonra da ana öğün olarak planlanabilir, İftar sonrası iki küçük ara öğün olmalı, yatana kadar toplamda 5 öğün oluşturulabilir. Burada önemli olan disiplinli bir saat düzenidir. 1 saat ara vermek bile büyük önem taşımaktadır. Unutmayın ki beslenme düzeni değiştiği andan itibaren vücudun adaptasyonu yaklaşık 9 gün sürer. Dolayısıyla hergün farklı saatlerde yemek veya öğün atlamak düzen sağlamadığı gibi yanlış beslenme yüzünden sağlık problemlerini de beraberinde getirecektir. Herşey bir ahenk içinde olmalıdır. Ramazan ayında uyumlu düzenli ve disiplinli bir beslenme süreci ile vücut sağlığı korunmuş hatta detoks etkisi yaparak toksinlerden arınmak daha hızlı olacaktır.