DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 23 Mayıs 2019

İkinci bahar

62 yaşındayım. Kasık fıtığı ameliyatı oldum. Evleneceğim ama sertleşme sorunum var. Doktor, "Çubuk takalım" dedi. Ne yapmalıyım?
ÖNCELİKLE hormonal olarak bedenin ne durumda olduğunu anlamamız gerekir. Testosteron, Prolaktin, TSH ve tam kan sayımı testlerini yaptırın. Moraliniz düzelmeden şikayetiniz de düzelmeyebilir. Ayrıca kalp damarlarını da kontrol ettir. Damar darlığı var mı yok mu baktır. Hem kalp damarları hem de cinsel organınızın damarlarının kontrol edilmesi gerekir. Önce iç hastalıkları uzmanının takibine gir. Sonuçları tekrar değerlendirelim.

​SÜPERMEN OLAMAZSIN
Hocam, 55 yaşındayım, cihaz artık çalışmıyor. "Ozon yaptır çalışır" dediler. Yaptırayım mı?
OZON tedavisi arabanın benzini gibi "doldur, sür" etkisi yapmaz. Yani bugünden yarına Süpermen'e çevirmez. Ozon tedavisi beden hücrelerini yeniler. Bedeni güçlendirir. Üroloji ve iç hastalıkları uzmanına muayene ol. TSH, glikoz metabolizma testleri, testosteron dahil bazı testler, penil doppler ultrason dahil bazı filmler gerekir. Ozon tedavisi uygulamanda sakınca yok.

Migrenim var. İftardan 1 saat sonra başım ağrıyor. Midem de bulanıyor. Ne önerirsiniz bana?
BAŞ ağrısı sırasında tansiyonunuzu ölçtürmeniz uygun olur. Tansiyonun ani yükselmasi ya da düşmesi baş ağrılarına neden olur. Kan şekeri düşmeleri de ağrı yapabilir. Bir kez doktor başvurunuz uygun olabilir. Ağrı şiddetlenirse tanı ve tedavi süresince orucunuzu ertelemeniz tıbben uygun olacaktır.

Babamın prostatı büyümüş. Kabak çekirdeğini önerdiler. Babam kalp ilacı kullanıyor. Sorun olur mu?
KABAK çekirdeği prostat bezi büyümelerinde faydalı etkileriyle bilinen bir kuru gıdadır. Ancak kanı sıvılaştıran ilaçların etkisini arttırabilir, kanamayı kolaylaştırabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlara bu nedenle tavsiye edilmez. Ayrıca parazitleri düşürücü etkisi de vardır. Oldukça önemlidir. Bu nedenle siz yiyin.

​ANDROPOZ SORUNU
Eşim ilişkimizde eskisi gibi sertleşemiyor. Doktor "Erken andropoz olabilirsin" dedi. Andropoz kaç yaşında başlar?
İLERİ yaşlarda testesteron, yani erkeklik hormonundaki düşüşe andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak andropoz gözlenir. Bu hormonun azalmasına neden olan çeşitli hastalıklar da cinsel fonksiyonları etkilenir. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur. Hemen panik yapmayın. Önce tahlilleriniz sonuçlansın.

Spor yapıyordum ancak Ramazan'da ara verdim. Kilo aldım. Ramazan'da spor yapılır mı?
ORUÇ tutarken spor yapılmaz diye bir kaide yok. Egzersiz her zaman iyidir. Oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması uygun olacaktır.