DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 15 Ekim 2018

Ağrı hissediyorum

4 aydır evliyim. Cinsel ilişki sırasında sürekli ağrım oluyor. Apandisitten ameliyat olmuştum. Bununla ilgisi olabilir mi?
ANLATTIĞINIZ konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart. Kadınların neredeyse yarısı, cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa, psikolog görüşü gerekir.

23 yaşındayım. Boyum 159 santimetre. Kilom 91. Adetlerim düzenli. Kilo vermek istiyorum. Bir diyet kitabı buldum. Bu hafta perhize başlıyorum. Nelere dikkat edeyim?
DOĞRU zayıflamak için doğru şeyler yapmalıyız. Komşunun tavuğu kaz görünse de hayaller adı üstünde hayaldir. Bence önce kendini tanı. İç hastalıkları uzmanına muayene ol. Her beden dünyada tek yaratılmıştır. Çözümü de farklı hale gelebilir. Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Kişilere beslenme eğitimi ile yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması ve bu alışkanlıklar ile kaybedilen kilonun korunmasını sağlamaktır. Şişmanlık; hastalık nedeniyle olmadığında harcanandan fazla yemek yemeye bağlıdır. Diyet önerileri kadar
hareket etmekte önemlidir. İyi Şanslar.

MENOPOZDA AŞK
Nafiz Bey, 53 yaşındayım. 5 ay önce menopoza girdim. Biraz huzursuzum. Menopoz cinsel ilişkiyi etkiler mi?
EVET. Menopoz, geçirilen son adet kanamasını niteleyen bir kavramdır. Menopoz bir dönem değil, sadece görülen son adet kanamasının adıdır. Yunanca men, yani aylık ve pause, yani kesilme anlamına gelen kelimelerle ifade edilmiştir. Bu dönemde östrojen hormonu azalır. Kadın cinsel organının salgısında azalma olur. Bu, cinsel ilişkide olması gereken kayganlığı azaltır. Cinsel ilişki ciddi ağrılara, hatta kanamalara neden olabilir. Doktor kontrolünde bölgesel hormon kremleri ve düzenli cinsel ilişki, şikayetleri azaltabilir.

5 aydır ayaklarım ve bacaklarımda karıncalanma, keçeleşme gibi şeyler oluyor. Felç olmaktan korkuyorum. Beyin doktoruna gitmemi önerir misiniz?
ANLATTIKLARIN panik yaptığını düşündürüyor. Bu şikayetler, felç habercisi değildir. Yaşını belirtmemişsin. Yaşla beraber, beyin damar hastalığı gelişme riski artabilir. Ancak mutlaka olacak anlamına gelmez. Bu gibi şikayetler Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) dediğimiz durumlarda olabilir.
Huzursuz Bacak Sendromu, bacaklarınızı sürekli hareket ettirmene, kaşınmaya, keçelenmeye veya ağrılara neden olabilir. Uyumanı, hareketsiz oturmanı zorlaştırabilir. Nöroloji uzmanına gitmelisin. Herhangi bir ilaç kullanıyorsan doktoruna söyle. Birçok ilaç bu şikayetleri kötüleştirebilir. Kafeini azalt. Mutlaka egzersiz yap. Aşırı olmasın. Yatmadan önce ılık banyo, müzik, kitap okuma, masaj gibi uygulamalarla gevşe.
Her gece aynı saatte uyu. Sabahları aynı saatte uyan.

YENİ EVLENDİK AMA...
Evleneli 10 gün oldu. Ama hala eşimle beraber olamadık. Yani denedik ama olmadı. Kafam karıştı. Ne yapmam lazım?
BU durum 'Vajinismus' olabilir. Vajinismus, kadının cinsel organına giriş denendiğinde, organın dış üçte bir kısmını çevreleyen kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmalar olur. Bu kasılmalara, birleşmeye ilişkin ağrı korkusu ve kaygıların eşlik etmesidir. Ayrıca, bedenin çeşitli bölgelerinde, hatta tüm bedende kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, fenalık hissi ve ağlama söz konusu olabilir. Vajinadaki kasılma çoğu kadında cinsel birleşmeye izin vermez. Cinsel terapist takibine girmelisiniz.

59 yaşındayım. Çarpıntım oldu. Hastaneye gittim. Acilde EKG çektiler. Hemen yatırdılar. Atrial fibrilasyon varmış. Bir sürü tahlil istediler. Tehlikeli bir hastalık mı?
KALP ritmin bozulmuş. Birçok hastalık bu bozukluğu yapabilir. Araştırma şart yüksek kan basıncı, koroner arter hastalığı, kalp kapak hastalıkları (özellikle mitral darlığı, tiroit bezi hastalıkları, kalp cerrahisi, kronik akciğer hastalıklar amfizem, astım vb), kalp yetmezliği, kardiyomiyopati (kalp yetmezliğine yol açan kalp kası hastalığı), konjenital (doğumsal) kalp hastalıkları, pulmoner embolizm (akciğer damarları içinde pıhtı gitmesi), perikardit (kalp dış zarının iltihabı) araştırılmalı.

Hocam tuzu bir türlü bırakamıyorum. Bedenim tuz istiyor sanki. "İştah açar" diyorlar. Tansiyon hastası olur muyum?
TUZU azaltırsan sonra bırakırsın. Sürekli tuzlu yersen, dildeki tuz ölçerlerin normal tuzlu yemeği bile tuzsuz olarak tarif eder. Hayatını isteklerine teslim edersen iflah olmazsın. Dilini eğitebilirsin. Yani az tuzlu yersen birkaç hafta sonra yemekler sana tekrar normal tuzlu gelir. Hatta normal tuzlu yemekler bile çok tuzlu gelir. Yani tuzlu yemek yeme alışkanlığı değiştirilebilir. Ben sofraya oturunca tadına bakmadan tuz dökerdim. Artık bu hatayı yapmıyorum. Tabi büyük aşçıların dediği gibi "Tuz lezzeti gömer." Tuzlu yemekte tuzu yersin yemeğin lezzetini değil.