DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Eylül 2018

Prostat 45 yaşını bekler

58 yaşındayım. Arkadaşlarımın çoğunda prostat var. Ben de gece çok idrara çıkıyorum. Prostat mı oldum acaba?
HER erkekte prostat bezi vardır. Tekrar ediyorum prostat, hastalık ismi değildir. Organın ismidir.
Görme organı göz, duyma organı kulak gibi prostat da bir organ ismidir. 45 yaşından sonra yılda bir kez muayene olmak iyidir. Böylece şikâyet olmaksızın başlayan hastalıkları tespit edebiliriz. Prostat bezinin büyümesi sık gördüğümüz bir durumdur. Geceleri sık sık idrar yapmak ihtiyacı, kesik kesik idrar yapmak, idrarın başında ve sonunda kan damlaması, uzun bekleyişten sonra çok az idrar yapmak, idrarın çatallanarak yapılması gibi şikâyetlerle kendini gösterir.

HEMEN BİTİYORUM
Sorunum çok büyük Nafiz Bey... Eşimle ilişki sonrası ben tükeniyorum. Eşim benim kadar yorulmuyor. Benimle ilgili bir hastalık olabilir mi?
YORULMAKTAN kastın orgazm olmak diye anladım. Kadın ve erkeğin orgazm sonrası halleri farklıdır. Orgazm sonrası erkek yeniden cinsel ilişkiye girebilmek için belli bir zamana ihtiyaç duyar.
Kadınlarda bu süre çok daha kısadır. Bu sana ait bir hastalık gibi durmuyor.
Ancak akciğer hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, hipertroidi gibi hastalıkları olanlar cinsel ilişkide çabuk yorulabilir.

29 yaşındayım. Testislerimde elime topak gibi bir şey geldi. Kanser miyim?
VAR olan değişiklikleri yeni tespit etmişsin. Bu şişliği değerlendirmek şart. Her beze kanser değildir. Peki ama kanser değilse nedir? Başka hastalıklardan biri ise tedavi olmayacak mısın? Tabi ki olacaksın.
O zaman hemen korkmayacaksın.
Muayene olacaksın. Kan testleri, ultrason ile görüntüleme tetkikleri gerekebilir. Üroloji uzmanına muayene ol.

SİGARA KISIR EDER!
3 yıllık evliyiz. Korunmuyoruz. Ama çocuğumuz olmuyor. Doktor sigarayı bırakmamızı önerdi. Günde 2 paket sigara içip 3 çocuğu olan arkadaşım var. Buna ne diyeceksiniz?
HER beden farklı.
Başkasıyla hiçbir konuyu kıyaslama.
Doktorlar çiftlerin isteği doğrultusunda tıbbın bildiği olumsuz şartları düzene sokmaya çalışır. Yardım ve gayret üretir. Yapılan tıbbi çalışmalara göre üreme çağındaki kadınlarda sigara, doğurganlığı olumsuz etkiler. Kadınların yüzde 13'ünde de çocuk sahibi olamamanın nedeni sigaradır. Yani "Sigara içme" dediği için biraz kızmışsın. Ne yapalım?
Hamama giren terler.

6 yıllık evliyiz. 3 çocuğumuz var. Eşimin tüplerini bağlattık. Ancak 16 ay geçti. Eşimin adeti gecikmiş. Hamile olabilir mi?
BU yöntem, kadınların tercih ettiği doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Uygulama sonrası da hamilelik görülebilir.
Bir an önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.
Tüpleri bağlanan kadınlarda, uygulamadan sonra karın ağrısı, ateş ve kanama olursa en yakın hastaneye başvursun.
Ameliyata bağlı hastalıklar açısından muayene gerekir.